

Ponad 100 produktów rywalizowało w prestiżowym konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. W gronie najlepszych znalazła się Zieleńska szynka z nogą – specjał przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Zielonej.
W środę, 7 maja w trakcie uroczystej gali nagrody najlepszym producentom żywności wręczył marszałek Adam Struzik. W konkursie wyróżniano produkty o najwyższej jakości, bazujące na lokalnych składnikach i recepturach inspirowanych rodzinnymi tradycjami.
– To produkty, które wyróżniają się wysoką jakością i świetnym smakiem. Zachęcam wszystkich do spróbowania najlepszych produktów żywnościowych z Mazowsza – mówił marszałek.
W kategorii „Przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego” doceniona została Zieleńska szynka z nogą. Tradycyjny wyrób KGW z Zielonej od lat cieszy się uznaniem – wcześniej zdobywał m.in. trzecie miejsce w ogólnopolskiej Bitwie Regionów.
– To produkt, z którego słynie nasze koło. Myślę, iż to zwieńczenie i przypieczętowanie tego, co nasze, co polskie i co tradycyjne. Chcemy to kultywować i przekazywać młodszym pokoleniom – podkreśla Renata Żmijewska z KGW Zielona.
Jak mówią gospodynie – najlepszy smak rodzi się z prostoty, tradycji i serca włożonego w każde przygotowanie.