Zaprawianie dymki – jak zaprawiać dymkę

10 miesięcy temu
Zdjęcie: Zaprawianie dymki – Jak zaprawić dymkę


Zaprawianie dymki, ale nie tylko dymki, również innych cebul oraz nasion to najważniejszy zabieg stosowany od wieków, mający na celu zabezpieczenie ich przed chorobami zarówno grzybowymi jak i bakteryjnymi. Czynność ta zajmuje kilka czasu, a efektem są zdrowe, obfite plony. Do zaprawiania dymki można użyć preparatów naturalnych, można samemu sporządzić wywary lub napary, a można kupić gotowe preparaty, również chemiczne. My oczywiście stawiamy na te naturalne! Jak zaprawić dymkę by mieć zdrowe plony? Jest na to naprawdę wiele sposobów.

Zaprawianie dymki domowymi sposobami

Zanim umieścimy dymkę w podłożu dobrze jest ją zaprawić. Jest sporo domowych sposobów zaprawiania cebul, mniej już bardziej czaso i pracochłonnych.

Więcej o sposobach zaprawiania nasion i cebul przeczytasz tutaj:

Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul
Domowe sposoby zaprawiania nasion i cebul są bardzo proste, a niosą za sobą bardzo wiele pozytywów. Przede wszystkim zaprawianie niszczy patogeny i szkodniki bytujące na i wewnątrz nasion, ale chroni również rośliny przed patogenami i szkodnikami, które są w podłożu. Ma również wpływ na wzrost roślin, wspomaga rozwój systemu korzeniowego, zmniejsza ilość nasion, które nie wykiełkują. Wszystko to niesie za sobą wymierne korzyści w postaci większych, zdrowszych i bardziej dorodnych plonów...
Czytaj więcej...

Zaprawianie dymki w wywarach, wyciągach, naparach z roślin

Sporządzenie naparu, wywaru czy wyciągu z roślin to szybki i skuteczny sposób na pozbycie się patogenów chorobotwórczych z cebulek dymki, ale również jej ochrona przed potencjalnym atakiem. Najlepiej do tego celu nadają się:

  • wywar ze skrzypu, z wrotyczu i aksamitki
  • wyciąg z czosnku
  • napar z rumianku

O tym jak je przygotować przeczytasz tutaj:

Zwalczanie chorób roślin – przepisy na wyciągi, wywary i napary
Przygotowanie ogrodu wiosną kosztuje mnóstwo pracy i wysiłku. Są to również duże wydatki. Dlatego szkoda by było stracić plony w wyniku ataku chorób. Jasnym jest również, iż mając przydomowy ogród nie będziemy go faszerować chemią by ją później zajadać na śniadanko. Jest mnóstwo naturalnych sposobów na zwalczanie chorób roślin...
Czytaj więcej...

Jak zaprawić dymkę popiołem z drzew liściastych

Pozyskanie popiołu z drzewa liściastego nie jest problemem. Kilka polan można choćby kupić na stacji benzynowej lub u kogoś, kto sprzedaje drewno do kominka. Gdy już mamy popiół drzewny to można do niego dodać nieco wody i tym błotkiem opatulić cebule, a następnie sadzić. Będzie to doskonałe zabezpieczenia przed chorobami, ale również przed szkodnikami. Dodatkowo takie błotko z popiołu to spora dawka potasu, co na pewno przyda się dymce na start. Można też cebulę zamoczyć w wodzie, potem w popiele i od razu sadzić.

Jeśli popiołu macie więcej to można go również wsypać do dołka albo obsypać nim uprawę.

Zaprawianie dymki – Jak zaprawić dymkę, źródło: depositphotos.com

Zaprawianie dymki mączką bazaltową

Mączka bazaltowa, która doskonale sprawdza się w ogrodzie jako bariera przed ślimakami czy też naturalny nawóz, świetnie nadaje się również do zaprawiania dymki. I tak jak wyżej z popiołem, tak samo należy postępować z mączką bazaltową.

Preparaty biologiczne do zaprawiania dymki

W sklepach ogrodniczych dostępne są również gotowe preparaty, które mogą posłużyć jako zaprawa do dymki. Mowa tu choćby o Polyversum WP. Doskonale nadają się do tego również kostki Himal (dawna nazwa Bioczos BR).

W aptece lub w sklepach internetowych można kupić nadmanganian potasu, który służy nie tylko do odkażania ran, ale jest doskonały do zaprawiania dymki. Należy sporządzić do tego celu roztwór 2% i moczyć w nim cebule przez 20 minut.

Można kupić gotowe, ekologiczne preparaty do zaprawiania cebul i nasion jak choćby FITOGARD firmy Sumin.

Zaprawianie dymki – Jak zaprawić dymkę, źródło: depositphotos.com

Chemiczne zaprawianie dymki

Dymkę można również zaprawić stosując chemiczne środki ochrony roślin. Co prawda my stawiamy na metody naturalne i ekologiczne, ale z kronikarskiego obowiązku należy wspomnieć o tych chemicznych. Można np. zastosować środek do zwalczania chorób grzybowych Signum 33 WG, sporządzić z niego 0,3% roztwór i w nim przed zasadzeniem zamoczyć cebulki na ok. 20 minut. Potem zostawić je by obeschły, a następnie zasadzić.

Może być to również preparat Kaptan zawiesinowy 50 WP – w 1% roztworze (10 ml/1 litr wody) moczy się cebule przez około pół godziny.

Fot. główna: depositphotos.com

Idź do oryginalnego materiału