Wielkie kontrole w gospodarstwach zagrożonych pryszczycą

3 dni temu
Zdjęcie: Sytuacja w produkcji zwierzęcej w Świętokrzyskim


Inspekcja Weterynaryjna intensywnie kontroluje gospodarstwa, do których między 20 lutego a 20 marca br. trafiły zwierzęta ze Słowacji. Laboratorium w Zakładzie Pryszczycy Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach pracuje w trybie 24-godzinnym – podała Inspekcja Weterynaryjna.

Główny Lekarz Weterynarii przypomniał, iż zgodnie z art. 42 ustawy o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, w razie podejrzenia choroby, właściciel zwierzęcia zobowiązany jest do niezwłocznego zawiadomienia o tym organu Inspekcji Weterynaryjnej albo najbliższego podmiotu świadczącego usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej.

Zwierzę powinno być pozostawione w miejscu jego przebywania i nie wolno wprowadzać tam innych zwierząt, należy uniemożliwić osobom postronnym dostęp do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę, lub zwłoki zwierzęce.

Należy wstrzymać się od wywożeniem, wynoszeniem i zbywaniem produktów, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, pasz, wody, ściółki, nawozów naturalnych w rozumieniu przepisów o nawozach i nawożeniu i innych przedmiotów znajdujących się w miejscu, w którym wystąpiła choroba; Ponadto konieczne jest udostępnienie organom Inspekcji Weterynaryjnej zwierząt i zwłok zwierzęcych do badań i zabiegów weterynaryjnych, a także udzielania pomocy przy ich wykonywaniu. Należy też udzielić organom Inspekcji Weterynaryjnej oraz osobom działającym w imieniu tych organów wyjaśnień i podawania informacji, które mogą mieć znaczenie dla wykrycia choroby i źródeł zakażenia lub zapobiegania jej szerzeniu.

„Szybkie rozpoznanie choroby stanowi pierwszy i najważniejszy etap jej zwalczania” – podkreśliła Inspekcja.

Pryszczyca jest wysoce zaraźliwą i niebezpieczną dla zwierząt chorobą wirusową. W przypadku wybuchu choroby wszystkie zwierzęta w gospodarstwach muszą zostać wybite. Choroba atakuje też zwierzęta żyjące dziko. Ostatni raz choroba pojawiła się w Czechosłowacji w 1975 roku (w Polsce, która jest uznawana za kraj wolny od pryszczycy, w 1971 roku).

Pryszczyca nie jest groźna dla człowieka. Ludzie mogą zarazić się nią w wyniku bezpośredniego kontaktu z chorym zwierzęciem i jego wydzielinami, a także przez spożycie niepasteryzowanych produktów pochodzących od zakażonych zwierząt.

/PAP/


Idź do oryginalnego materiału