Bukszpan - piękny, symboliczny... i trujący
Tak, to nie pomyłka. Bukszpan zwyczajny tak chętnie wplatany w wielkanocne dekoracje, jest rośliną trującą. Wszystkie jego części - liście, łodygi, a choćby korzenie - zawierają toksyczne alkaloidy steroidowe, przede wszystkim buksynę. Aby mogły wpłynąć na organizm negatywnie, trzeba byłoby zjeść roślinę w większych ilościach. Jednak w przypadku małych dzieci czy zwierząt domowych jest to teoretycznie możliwe i ryzykowne, stąd apele o czujność.
Tradycja kontra bezpieczeństwo - co robić?
Skoro bukszpan jest tak powszechny w wielkanocnej tradycji, to jak pogodzić ją z bezpieczeństwem? Już sama wiedza o toksyczności rośliny to pierwszy, istotny krok. Dzięki temu będziemy ostrożniejsi i z uwagą będziemy obserwować otoczenie. Dla pewności staraj się, aby gałązki bukszpanu nie dotykały bezpośrednio jedzenia w koszyczku. Można je umieścić na spodzie, pod serwetką, lub w taki sposób, by jedynie zdobiły uchwyt koszyka.
Po kontakcie z bukszpanem, zwłaszcza po jego przycinaniu czy formowaniu, dokładnie umyj ręce mydłem i wodą. jeżeli w domu są małe dzieci lub zwierzęta, trzymaj koszyczek (i wszelkie dekoracje z bukszpanu) poza ich zasięgiem. Uczul dzieci, iż zielonych listków nie wolno wkładać do buzi.
Możesz też zastąpić bukszpan innymi zielonymi dekoracjami. Równie pięknie i symbolicznie prezentuje się młody owies, rzeżucha, wierzby z baziami, żonkile i tulipany, paproć.
Zobacz też:
Jesz kiełkujące ziemniaki? Tak wpływają na twoje zdrowie
Ten sok to sekret młodego wyglądu gwiazd. Pij codziennie, pół godziny po posiłku
Bazie będą piękne przez całą wiosnę. Wystarczy, iż wlejesz to do wazonu