Spożycie alkoholu u ptaków jest powszechne

1 dzień temu
Zdjęcie: Koliber


Alkohol powstaje naturalnie w wyniku fermentacji bogatych w cukier pokarmów, takich jak owoce i nektar. Okazuje się, iż ptaki, które spożywają tego typu pokarm, przy okazji regularnie przyjmują alkohol.


Alkohol wytwarzany jest w procesie naturalnej fermentacji produktów, w których obficie występuje cukier. A takie produkty występują niemal w każdym ekosystemie. Oznacza to, iż zwierzęta żywiące się nektarem czy owocami, z pewnością nie raz trafiły na sfermentowane okazy. Do niedawna uważano, iż spożycie alkoholu wśród zwierząt jest rzadkie i przypadkowe, ale badania z ubiegłego roku wykazały, iż prawdopodobnie jest regularnie spożywany przez większość zwierząt żywiących się owocami i nektarem (więcej na ten temat w tekście: Naukowcy sugerują, iż spożywanie alkoholu wśród zwierząt jest powszechne). Ptaki nie są wyjątkiem.


W niedawnej publikacji, która ukazała się na łamach pisma „Ecological and Evolutionary Physiology” (DOI: 10.1086/735669), naukowcy z University of California w Berkeley oraz United States Drug Testing Laboratories ustalili, iż ptaki regularnie spożywają alkohol. Do takich wniosków doszli po analizach piór i fragmentów wątroby ptaków, w których znaleźli jeden z metabolitów alkoholu – glukuronid etylu.


Pijane ptaki


Autorzy badań przeanalizowali pióra i próbki wątroby 17 gatunków ptaków, które otrzymali od pracowników Muzeum Zoologii Kręgowców w Berkeley w Kalifornii. Szukali w nich śladów glukuronidu etylu (EtG), metabolitu alkoholu, który długo pozostaje w organizmie po jego rozkładzie. Metoda, którą zastosowali badacze, by ustalić poziomy EtG, wymagała zniszczenia próbek, dlatego badacze skorzystali z próbek martwych okazów, które muzeum miało dużo.


Jeszcze przed rozpoczęciem prac badacze przypuszczali, iż poziom EtG będzie się różnił w zależności od gatunku o różnych preferencjach żywieniowych. Ptaki żywiące się nektarem oraz owocami będą mieć wyższe poziomy EtG niż gatunki stosujące inną dietę. „Do tej pory nie badano występowania tej cząsteczki u kręgowców innych niż ludzie i kilka innych taksonów ssaków” — zauważyli autorzy w publikacji.


Wyniki analiz z wykorzystaniem spektrometrii mas pokazały, iż ptaki regularnie spożywają znaczące ilości etanolu i w związku z tym gromadzą wykrywalne poziomy EtG. Chociażby kolibry, które żywią się głównie nektarem, miały wysokie poziomy EtG w piórach. „Sztuczne karmniki, takie jak te w przydomowych ogródkach, mogą być źródłem etanolu, jeżeli woda z cukrem sfermentuje. To może wyjaśniać wysoki poziom EtG u koliberków żarogłowych z obszarów miejskich” – napisali badacze.


Łącznie 40 z 64 analizowanych próbek pochodzących od indywidualnych osobników dało wynik pozytywny na obecność EtG.


Nie tylko gatunki zjadające owoce i nektar


Ale co ciekawe, EtG występowało również u ptaków odżywiających się innymi pokarmami, takimi jak nasiona, owady czy inne zwierzęta. To pokazuje, iż narażenie ptaków na etanol nie ogranicza się do gatunków, których dieta opiera się na pokarmach bogatych w cukier. „Narażenie zwierząt na etanol może być znacznie bardziej powszechne, niż wcześniej sądzono” – wskazali autorzy w artykule.


Upojenie alkoholowe u ptaków może wpływać na ich długość życia i sukces reprodukcyjny. Pijane ptaki z powodu upośledzenia zdolności lotu są łatwiejszą zdobyczą dla drapieżników, no chyba iż te też są pod wpływem. Są narażone także na obrażenia lub śmierć w wyniku przypadkowych kolizji podczas lotu.


Źródło: University of Chicago, fot. Unsplash/CC0 Public Domain
Idź do oryginalnego materiału