Dziczyzna, owoce leśne, grzyby, zioła i inne – w tych kategoriach kapituła smaku zdegustowała łącznie 51 zgłoszonych dań i przysmaków w regionalnym konkursie kulinarnym „Smaki Leśne 2025” organizowanym przez instytut Skrzynki. Finał konkursu odbył się 4 maja podczas kulinarnej majówki w Muzeum Przyrodniczo-Łowieckim w Uzarzewie – Festiwalu Leśnych Smaków „Dziczyzna w towarzystwie grzybów, ziół i owoców”.
W kategorii dziczyzna Grand Prix otrzymała Lizawka – Ogólnopolska Ambasada Dziczyzny (Poznań) za szynkę z jelenia i kiełbasę jałowcową z dzika, w daniach z owocami leśnymi identyczną nagrodę przyznano Marcie Ignasiak-Kciuk z KGW Błażejewo (gm. Kórnik) za leśny grzybek, a w kategorii grzyby, zioła i inne najwyżej oceniono Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo) za miód leśny.Komplet wyników na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl
Laureaci Grand Prix otrzymali nagrody pieniężne w wysokości 500 zł. ufundowane przez Instytut Skrzynki. W trakcie imprezy przyznano także certyfikaty za Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego. Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, a współorganizatorem Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie. Honorowego patronatu wydarzeniu udzielił starosta poznański Jan Grabkowskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki







