Słowackie restauracje będą mogły legalnie serwować mięso z niedźwiedzia. Zmianę przepisów ogłosiło Ministerstwo Środowiska.
Zamiast do utylizacji, mięso zastrzelonych zwierząt trafi na talerze.
Wiceminister środowiska Filip Kuffa poinformował, iż podlegające resortowi organizacje łowieckie będą mogły wprowadzać niedźwiedzie mięso do sprzedaży, o ile spełnią wszystkie wymogi.
Udało nam się dopełnić wszelkich formalności. od dzisiaj eliminowane osobniki, które będą się do tego nadawały, będą oferowane lokalom gastronomicznym
– powiedział wiceminister.
Warunkiem dalszej odsprzedaży mięsa z niedźwiedzia będzie uzyskanie certyfikatu potwierdzającego legalny odstrzał zwierzęcia.
W kwietniu słowacki rząd zatwierdził odstrzelenie trzystu pięćdziesięciu z około tysiąca trzystu niedźwiedzi brunatnych, żyjących na Słowacji. Decyzję podjęto po serii ataków niedźwiedzi na ludzi, w tym jednym przypadku śmiertelnym. Krok ten spotkał się z krytyką ze strony organizacji ekologicznych.
Polecamy

Bitwa na smaki
Rusza "Bitwa regionów 2025" - konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, który promuje lokalne tradycje i regionalne potrawy. Rozpoczął się...
Czytaj więcejDetails
Prezentacja projektu „Zasmakuj w lubuskiem”
