Pomidorki koktajlowe – uprawa i pielęgnacja

7 miesięcy temu

Pomidorki koktajlowe to odmiany o drobnych owocach. To doskonały wybór do wielu potraw, w których poza walorami smakowymi tworzą również piękną ich dekorację. Ich smak i aromat są zbliżone do zwykłych pomidorów, niemniej w uprawie mają one mniejsze wymagania, a przy okazji, wykazują większą odporność na choroby. To idealny wybór na początku przygody z uprawą pomidorów.

Najbardziej plenne pomidory koktajlowe w pigułce

  • Pomidorki koktajlowe są doskonałym wyborem dla początkujących ogrodników, dzięki mniejszym wymaganiom uprawowym i większej odporności na choroby w porównaniu do standardowych pomidorów
  • Można je uprawiać zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach na balkonie czy tarasie, wymagają jednak słonecznego i zacisznego miejsca
  • Optymalna temperatura dla ich wzrostu to 20-27°C, a podłoże powinno być żyzne, lekkie i przepuszczalne z dodatkiem boru
  • Rozsada jest kluczowym elementem uprawy, a nasiona wysiewa się między marcem a kwietniem.
  • Uprawa wymaga regularnego podlewania, szczególnie w pojemnikach, oraz nawożenia co dwa tygodnie, najlepiej naturalnymi nawozami
  • Pomidorki koktajlowe wymagają formowania i optymalnego nawodnienia, a w zależności od odmiany, mogą potrzebować podpór
  • Zbiory przypisane są zwykle od lipca do września, przy czym plony mogą być bardzo obfite

Wymagania pomidorów koktajlowych

Dla uprawy pomidorków koktajlowych wystarczającą przestrzenią będzie kawałek działki, jak również donice na balkonie czy tarasie. Roślinki te świetnie przyjmują się bowiem zarówno w uprawie na gruncie, jak i w pojemnikach. Umiejscowione na słonecznych stanowiskach, mogą zaoferować duży plon czerwonych, żółtych lub pomarańczowych, niezwykle smakowitych owoców o średnicy około2-4 cm. Poza odpowiednią dawką słońca, pomidorki te potrzebują miejsca zacisznego, bezwietrznego – zarówno pod gołym niebem, jak i na balkonie czy tarasie. Uprawiane na gruncie najlepiej obrodzą na wystawach południowych, a w pojemnikach najlepiej usytuować je od zachodu lub w kierunku południowo-wschodnim. Ponieważ te delikatne rośliny bywają podatne na oparzenia, uprawiane w nazbyt słonecznych miejscach, będą wymagały obfitszego podlewania.

pomidorki koktajlowe, źródło: depositphotos.com

Pomidory koktajlowe, podobnie jak odmiany większe, należą do roślin ciepłolubnych, dlatego w niskich temperaturach słabo rosną, a przymrozki mogą powodować ich obumieranie. Najlepszą temperaturą dla nich jest 20-27 °C. Podłoże pod pomidory powinno być żyzne, lekkie i przepuszczalne. Należy zadbać o jego zasobność w składniki pokarmowe, a najlepsze pH gleby to lekko kwaśne i obojętne (5,5-6,5). W uprawie można wykorzystać połączenie torfu z ziemią ogrodową, kompostem i piaskiem lub skorzystać z gotowych rozwiązań. Szczególnie ważnym składnikiem dla pomidorków jest bor, dlatego warto zadbać o jego odpowiednie dostarczanie w nawozie.

Rozsada pomidorków koktajlowych

Bez względu na wybór rodzaju uprawy – w pojemnikach czy w gruncie, kluczowym elementem jest odpowiednia rozsada pomidorów. Nasiona pomidorów koktajlowych można zakupić w sklepach ogrodniczych i w zależności od odmiany pomidorów wysiewa się je pomiędzy marcem, a końcem kwietnia. Rozłożone w donicach nasiona, należy przykryć ok. 0,5 cm warstwą podłoża i przechowywać w ciepłym i widnym pomieszczeniu. Początkowo wymagają one obfitego podlewania i wilgotności, dlatego skrzynie z nasionami dobrze jest dodatkowo okryć folią z otworami. Idealne warunki zapewnia także tunel foliowy czy szklarnia, gdzie można z powodzeniem przygotować rozsadę. Pojawiające się kiełki dobrze jest 2-3 razy pikować, a gdy po kilku tygodniach uzyskamy sadzonki z kilkoma listkami, można je przesadzić do większych pojemników.

Rozsada pomidorów, autor: AndreasGoellnerpixabay.com

Uprawa pomidorków koktajlowych na balkonie i w doniczkach

Ta forma uprawy jest znacznie bardziej wymagającą, gdyż wymaga regularnego podlewania – w okresie ciepłego lata, będzie to konieczne choćby codziennie, dodatkowo wymagają one w tych warunkach częstego nawożenia. Pojemniki, w których uprawiamy pomidorki nie mogą być również zbyt małe, dlatego najlepiej postawić na te o głębokości minimum 20-25 cm. Sadzone w skrzynkach, najlepiej rozstawić co 30 cm, dlatego w standardowych pojemnikach najczęściej można posadzić 2 sztuki. Pomidory koktajlowe na balkonie, to niezwykle smaczne i zdrowe warzywa na wyciągnięcie ręki.

Uprawa pomidorków koktajlowych w gruncie

Sadzonki pomidorków koktajlowych można z powodzeniem przenosić do gruntu w połowie maja. Stanowisko pod ich uprawę należy jednak odpowiednio przygotować – oczyścić, przekopać i wygrabić. Podłoże dobrze jest zmieszać z nawozem organicznym jak kompost. Rośliny te dobrze jest tutaj sadzić w większej rozstawie, aniżeli na balkonie, aby zyskały one większą przestrzeń do wzrostu, a przy tym zmniejszyło się ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.

Pomidorki koktajlowe, autor: Scott Ashkenaz/flickr.com

Podobnie jak zwykłe pomidory, pomidory koktajlowe należy sadzić z dala od ziemniaków, kapusty, kalafiorów, ogórków czy kalarepy, jednak posłuży im towarzystwo czosnku, cebuli, sałaty czy nasturcji i aksamitek, które pomogą w zwalczaniu szkodników.

Czy pomidorki koktajlowe są dobre dla początkujących ogrodników?

Tak, pomidorki koktajlowe są doskonałym wyborem dla początkujących ogrodników. Charakteryzują się mniejszymi wymaganiami uprawowymi i większą odpornością na choroby w porównaniu do standardowych pomidorów, co sprawia, iż są łatwiejsze w uprawie.

Pielęgnacja pomidorków koktajlowych

Pomidorki koktajlowe wymagają starannego nawożenia, dlatego warto wykonywać je średnio co dwa tygodnie. Najlepiej służą im nawozy naturalne, np. biohumus albo nawóz z pokrzywy. Niemniej można postawić również na specjalistyczne nawozy, a w przypadku wystąpienia oznak niedoboru określonych składników pokarmowych, sprawdzą się nawozy dolistne.

Podlewanie uprawy należy wykonywać gdy tylko podłoże zacznie przysychać – najczęściej co 2 dni. Warto zadbać o to, aby gleba była stale i umiarkowanie wilgotna, ale nie zalana. W uprawie balkonowej można wykorzystać solidny drenaż i otwory w donicach. Ważnym aspektem podczas podlewania pomidorów jest uważanie na to, aby nie zalewać ich owoców i liści. Najlepszą porą na podlewanie jest poranek lub wieczór. Dobrym sposobem na uzyskanie optymalnego nawodnienia jest użyty hydrożel lub zamontowana linia kroplująca.

Pomidorki koktajlowe, autor: jwvein/pixabay.com

Pomidory koktajlowe to odmiany, które wymagają formowania, dlatego należy prowadzić je tak, aby każda roślina posiadała jeden główny pęd oraz kilka bocznych. Wówczas uzyskać można najbardziej satysfakcjonujące plony. Nadmiar bocznych pędów dobrze jest przycinać, a dodatkowo warto pozbywać się ich dolnych liści znajdujących się tuż nad podłożem.

Ponieważ pomidory koktajlowe należą do roślin samopylnych, mogą z powodzeniem zapylać się bez udziału pszczół czy człowieka, jednak można im w tym pomóc poprzez strzepywanie krzaczków lub zapylanie z pomocą pędzelka. Metoda ta pomoże zwiększyć efektywność zawiązywania owoców.

W zależności od odmiany pomidorów, mogą wymagać one niewielkich podpór, dlatego w przypadku pomidorków koktajlowych wysokich, dobrze wraz z nasadzaniem przygotować dla nich paliki, które uchronią je przed uszkodzeniem.

Zbiór plonów najczęściej przypada na okres od lipca do września, jednak w głównej mierze zależy on od terminu siewu, warunków klimatycznych oraz odmiany pomidorów koktajlowych. Pomidorki koktajlowe są niezwykle plenne i często jest tak, iż plon znacząco przekracza nasze bieżące możliwości konsumpcji tych wartościowych warzyw. Dobrze jest wówczas robić przetwory z pomidorów, gdyż jako jedne z nielicznych warzyw po obróbce termicznej zyskują.

Szkodniki i choroby – jak chronić pomidorki koktajlowe?

Pomidorki koktajlowe można chronić z pomocą środków chemicznych, jednak w uprawie hobbystycznej najlepiej postawić na walkę sposobami ekologicznymi. Świetnie sprawdzają się w tym wypadku preparaty z ekstraktem pokrzywy lub skrzypu. W przeciwdziałaniu ślimakom, można zastosować naturalną barierę przed tymi szkodnikami, wystarczy rozdrobnić skorupki jaj i posypać nimi podłoże, świetnie sprawdzi się również mączka bazaltowa (ta druga jest również świetnym nawozem).

Pomidorki koktajlowe, źródło: depositphotos.com

Odmiany pomidorków koktajlowych

W zależności od rodzaju uprawy, która planujemy – w donicach lub w gruncie, możemy wybrać spośród wielu wspaniałych odmian pomidorków drobnych. Na balkon, doskonałymi odmianami będą:

  • ‘Pinokio’ – odmiana wczesna o pomarańczowych owocach;
  • ‘Awizo F1’ – odmiana wczesna o czerwonych, lekko podłużnych owocach;
  • ‘Koralik’ – odmiana średnio wczesna, wymagająca zastosowania palików, oferuje okrągłe, mocno czerwone owoce w licznych gronach;
  • ‘Balconi Red’ – odmiana o większych czerwonych owocach;
  • ‘Venus’ – odmiana karłowa o malutkich, pomarańczowych owocach.

Do uprawy w gruncie z kolei, najlepszym wyborem będą:

  • ‘Gartenperle’ – odmiana o silnie rozrośniętych pędach, oferująca drobne, bardzo intensywnie czerwone owoce;
  • ‘Redana’ – odmiana średnio wczesna o gruszkowatych czerwonych owocach;
  • ‘Sungold’ – odmiana o okrągłych, pomarańczowych owocach;
  • ‘Mirabell’ – silnie rosnąca odmiana o drobnych, żółciutkich owocach;
  • ‘Chicco Rosso’ – odmiana niezwykle plenna o drobnych, bardzo licznych czerwonych owocach.

Pomidory koktajlowe – Podsumowanie

Pomidorki koktajlowe to odmiany o drobnych owocach, idealne do dekoracji i konsumpcji dzięki ich smakowym walorom. Wymagają słonecznych i zacisznych miejsc, zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach. Rozsada jest kluczowa, z nasionami wysiewanymi między marcem a kwietniem. Uprawa wymaga regularnego podlewania, szczególnie w pojemnikach, oraz nawożenia co dwa tygodnie. Pomidory te potrzebują formowania i optymalnego nawodnienia, a zbiory są obfite, trwające od lipca do września. Walka z szkodnikami i chorobami najlepiej odbywa się metodami ekologicznymi, a wybór odmian zależy od planowanej formy uprawy.

Bibliografia:

  1. C. M. Uklańska-Pusz, Mój Piękny Ogród, Pomidory koktajlowe, 07/2015, s.47
  2. A. Stępowska, A. Wawrzyniak, Instytut Ogrodnictwa, Dawne odmiany do ogrodów przydomowych Rośliny warzywne, Skierniewice 2020
  3. A. Maciejuk, Hasło Ogrodnicze, Koktajlowe, 01/2016, s.29-31

Fot. główna: Etienne-F59/pixabay.com

Idź do oryginalnego materiału