Hortensje charakteryzują się pięknymi i kolorowymi kwiatami. Najpopularniejsze są odmiany bukietowa i ogrodowa. Należą do najbardziej efektownych krzewów ozdobnych i są stosunkowo łatwe w uprawie. Mimo to choćby im zdarza się więdnąć i tracić swój urok. To częsty problem, który wynika z błędów pielęgnacyjnych, ale też z warunków glebowych i pogodowych. Jak uratować brązowiejące hortensje?
REKLAMA
Zobacz wideo Czy rośliny lubią earl greya? Rosną po nim, jak na drożdżach!
Jakich warunków potrzebują hortensje? Uchodzą za łatwe w uprawie
Hortensje najczęściej występują w kolorach bieli, różu i błękitu. Charakteryzują się kwiatami zebranymi w kuliste i wypukle baldachogrona. Najlepszą ziemią do uprawy hortensji jest gleba żyzna i próchnicza. Na glebie ciężkiej, gliniastej i wilgotnej, kwiaty nie będą prawidłowo się rozwijały. Najlepiej rosną w półcieniu, ale poradzą sobie również na nasłonecznionym stanowisku. Uchodzą za rośliny proste w uprawie. Nie sprawiają wielu problemów, ale może się zdarzyć, iż z czasem ich kwiaty zaczynają brązowieć i usychać. Przyczynami takiego stanu rzeczy są szkodniki i choroby, ale także nieprawidłowa pielęgnacja.
HortensjeHortensje, istock/@Oksana Lyskova
Jak uratować brązowe hortensje? 4 czynności, które powinnaś wykonać
jeżeli hortensje zaczęły brązowieć, powinnaś podjąć kroki, aby je uratować. Przyczyną więdnięcia hortensji zwykle jest nieprawidłowa pielęgnacja. Brązowieją najczęściej przez zbyt słoneczne stanowisko, zalanie, zasadowe podłoże i za mało składników odżywczych. Hortensje oznaczają "wodne krzewy", a więc do prawidłowego rozwoju rośliny potrzebują regularnego nawadniania. Aby uratować kwiaty, zastosuj się do 4 kroków ogrodników.
Najpierw usuń uschnięte kwiaty.
Następnie pozbądź się suchych i starych pędów.
Jesienią pod roślinami rozłóż kompost, aby wzmocnić jej korzenie i pobudzić do wzrostu.
Ostatnim krokiem jest zastosowanie nawozu mineralnego na wiosnę, a w okresie będziesz cieszyć się kolorowymi i obfitymi kwiatami.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.