Naturalne metody cieszą się dużą popularnością wśród doświadczonych ogrodników. Dzięki nim możemy rozwiązać wiele problemów w sposób ekologiczny, a także tani. Dotyczy to również walki ze szkodnikami. W tym przypadku wystarczy przygotować wyciąg z czarnego bzu i zastosować go jako oprysk. Dzięki temu gwałtownie pozbędziemy się kłopotu. Sprawdź, jak zrobić taki oprysk i na jakie szkodniki on działa.
Dlaczego warto przygotować oprysk z czarnego bzu? Odpędzi on nie tylko mszyce i przędziorki
Z czarnego bzu możemy przygotować oprysk, który pozwoli nam pozbyć się szkodników. Wynika to z tego, iż zawiera on olejki eteryczne, które skutecznie odstraszają niechcianych gości i pozwalają nam kontynuować zdrową uprawę roślin.
Przede wszystkim domowy oprysk z bzu skutecznie usuwa mszyce. Są to jedne z najpopularniejszych szkodników, które pomimo swoich małych rozmiarów, potrafią wyrządzić wiele szkód, ponieważ wysysają z roślin soki. W dodatku bardzo gwałtownie się rozmnażają, więc mogą być naprawdę dużym problemem.
Tego typu oprysk pomoże także w walce z przędziorkami, które tak samo jak mszyce zagrażają roślinom, zarówno ozdobnym, jak i uprawnym. Rozwijają się one w suchych i ciepłych warunkach. O ich obecności świadczy cienka pajęczynka na spodniej stronie liści.
Co więcej, oprysk z czarnego bzu może także wspomóc ochronę kapusty, rzodkiewki, kalafiora, brokułu, jarmużu, kalarepy czy rzepaku, ponieważ zabezpiecza przed bielinkiem kapustnikiem, a dokładniej przed jego gąsienicami, które żerują na wymienionych roślinach.
Czytaj również: To ostatni moment. Posadź to koło truskawek, a będą duże i słodkie
Jak przygotować domowy oprysk z czarnego bzu? To prostsze niż myślisz
Samo wykonanie oprysku z czarnego bzu nie jest trudne. Dzięki temu z łatwością stworzymy ekologiczny środek ochrony roślin, który nie będzie nas nic kosztował. Wystarczy bowiem zebrać 1 kilogram świeżych liści i kwiatów czarnego bzu. Możemy użyć również suszonego bzu, stosując wtedy 200 g rośliny.
Następnie rozdrabniamy bez i wkładamy go do plastikowego wiaderka. Roślinę zalewamy 10 litrami i odstawiamy pojemnik na 24 godziny, umieszczając go w zacienionym miejscu. Po upływie tego czasu odcedzamy naszą mieszankę i rozcieńczamy ją z wodą w proporcji 1:10. W ten sposób przygotowany oprysk wykorzystujemy od razu w całości, ponieważ nie nadaje się on do długoterminowego przechowywania.
Zobacz też:
Te rośliny możesz siać do gruntu już przed zimną Zośką. Niestraszne im przymrozki
Turkuć podjadek zaatakował twój ogród? Tego kuchennego produktu boi się jak ognia
Nabierz trochę musztardy do słoja i zalej wodą. Lepszego nawozu do zamiokulkasa nie znajdziesz