Polskie lasy są po brzegi wypełnione wyjątkowymi smakołykami. Przez większą część roku znajdziemy w nich liczne gatunki grzybów, latem i wiosną mnóstwo pysznych jagód, malin oraz jeżyn, a także jadalne rośliny, takie jak czarny bez, mniszek lekarski czy pędy sosny. Jak z tego ostatniego daru przyrody przygotować pyszny i zdrowy syrop? Podpowiadamy.
REKLAMA
Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]
Jak zrobić syrop z pędów sosny? Leśnicy zdradzają swój przepis
Do przygotowania syropu według przepisu opublikowanego na stronie Lasów Państwowych potrzebujemy:
młodych pędów sosny,
cukru lub miodu,
wody (opcjonalnie).
Najlepszy syrop zrobimy z pędów zebranych pod koniec kwietnia lub na początku maja, to wtedy są miękkie, świeże i soczyście zielone. Nie bez znaczenia jest także miejsce, w którym rosną. Omijajmy te znajdujące się w lokalizacjach zagrożonych zanieczyszczeniami, np. tuż przy drodze lub obok terenów przemysłowych. Kiedy już uda nam się wybrać najpiękniejsze okazy, dokładnie je oczyszczamy. Pędów nie musimy kroić, wyjątek stanowią te bardzo długie. Warto je posiekać, aby móc w pełni wykorzystać ich adekwatności. Następnym krokiem będzie umieszczenie roślin w dużym słoju, który będziemy mogli szczelnie zamknąć.
W nim układaj na przemian warstwy pędów sosny i cukru (lub miodu). Zaczynasz od warstwy pędów, a następnie posypujesz je cukrem lub nakładasz miód. Warstwy powinny być dość grube, a całość dokładnie napełniona, aby syrop dobrze się zrobił
- zalecają leśnicy z Lasów Państwowych.
Syrop z sosny - przepis bez gotowania. Jak długo trzymać pędy sosny zasypane cukrem?
Zanim jednak zaczniemy delektować się pysznym syropem, musimy na niego trochę poczekać. Po zapełnieniu i zakręceniu słoika odstawiamy go w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni. W tym czasie pędy zaczną wydzielać sok, który w połączeniu z miodem lub cukrem zacznie tworzyć syrop. Leśnicy zalecają potrząsanie naczyniem - w ten sposób wymieszamy składniki i przyspieszymy cały proces. Nasz przysmak powinien być gotowy po około 2-3 tygodniach, wówczas należy przecedzić syrop przez sitko lub gazę. Tak oddzielimy go od resztek pędów. Na koniec przelewamy płyn do czystych słoików lub butelek.
Zobacz też: Chrabąszcz kasztanowy w natarciu. Lasy Państwowe zamykają las do 5 czerwca
Jak przechować syrop z pędów sosny? Gdzie trzymać syrop z pędów sosny? Wyjaśniamy
Powstały syrop należy umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu. W takich warunkach będzie zdatny do picia choćby przez kilka miesięcy. Najlepiej smakuje jako dodatek do herbaty, choć i sam zachwyca walorami smakowymi oraz zdrowotnymi. Osoby dorosłe mogą sięgać po niego codziennie w dawce od jednej do dwóch łyżek. Leśnicy podkreślają jednak, iż warto skonsultować z lekarzem przyjmowanie tego produktu, natomiast w przypadku dzieci jest to konieczne.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.