
Tą roślinkę z pewnością znacie, choć może nie wiecie o niej wszystkiego. Bluszczyk kurdybanek zwany jest ziołem życia. Często traktowany w ogrodach jako chwast - płoży się i rozrasta.
Ja też odkryłam go niedawno i postanowiłam skorzystać z jego wielu adekwatności: działa zbawiennie na trawienie i przemianę materii. A powołując się na dr Różańskiego zacytuję Wam jakie są wskazania do stosowania:
Ja też odkryłam go niedawno i postanowiłam skorzystać z jego wielu adekwatności: działa zbawiennie na trawienie i przemianę materii. A powołując się na dr Różańskiego zacytuję Wam jakie są wskazania do stosowania:
Wskazania: mała liczba leukocytów we krwi (np. przy agranulocytozie), mała odporność na choroby (osłabiony układ immunologiczny), choroby układu oddechowego (zakażenia, stany zapalne, katar, kaszel), astma, duszności, zawroty głowy i szum w uszach, choroby skórne, kamica moczowa i żółciowa, zastoje żółci, choroby wątroby, skąpomocz, skurcze jelitowe i żołądka, zaburzenia trawienia (wzdęcia, odbijanie, burczenie i przelewanie w jelitach, zła perystaltyka jelit), niedokwaśność treści żołądka, brak apetytu, zaparcia, zaburzenia metaboliczne, biegunki, przeziębienie, gorączka, choroby trzustki.
Zioło należy zbierać z miejsc oddalonych od dróg, najlepiej nasłonecznionych. Wykorzystujemy całą roślinkę bez korzenia. Można je spożywać na surowo, suszone lub w formie nalewek, octu .... (kilka przepisów znajdziecie poniżej).
Ja osobiście zaczęłam od herbatki ze świeżych liści i jajecznicy z dodatkiem kurdybanku:



A tu zobaczcie co jeszcze można z niego zrobić:

Ocet z bluszczyku kurdybanka
Składniki:
• świeży bluszczyk kurdybanek (kilka garści)
• ocet jabłkowy (lub inny naturalny, np. winny)
Wykonanie:
1. Bluszczyk umyj i lekko osusz.
2. Włóż do słoika (wypełnij ok. ⅔ objętości).
3. Zalej octem tak, żeby całkowicie przykryć roślinę.
4. Zamknij słoik gazą lub przykrywką nie do końca szczelną (żeby ocet “oddychał”).
5. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2–3 tygodnie.
6. Codziennie zamieszaj lub potrząśnij.
7. Po tym czasie przecedź i przelej do butelki.
Zastosowanie: do sałatek, marynat, jako tonik na skórę.

Masło z bluszczykiem kurdybankiem
Składniki:
• 100 g miękkiego masła
• 2–3 łyżki posiekanego świeżego bluszczyku kurdybanka
• szczypta soli
Wykonanie:
1. Wymieszaj masło z bluszczykiem i solą.
2. Uformuj w wałek i schłodź w lodówce.
3. Podawaj do pieczywa, mięs albo grillowanych warzyw.


Bluszczyk kurdybanek - herbata
Wystarczy łyżkę kurdybanku zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 min. pod przykryciem do zaparzenia. Herbata z kurdybanku ma jasny kolor i przyjemny aromat.


Nalewka z bluszczyku kurdybanka
Składniki:
• 100 g świeżego bluszczyku kurdybanka (lub 30–40 g suszonego)
• 500 ml spirytusu 70% lub dobrej wódki 40–50%
• 2–3 łyżki miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Bluszczyk umyj, osusz i drobno posiekaj.
2. Włóż do słoika i zalej alkoholem.
3. Zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 2–4 tygodnie.
4. Co kilka dni wstrząśnij słoikiem.
5. Po czasie przecedź przez gazę lub filtr.
6. (Opcjonalnie) Dodaj miód dla złagodzenia smaku.
7. Przelej do ciemnej butelki.
Dawkowanie:
10–20 kropli rozcieńczonych w wodzie 1–2 razy dziennie (wzmacniająco na układ oddechowy i trawienie).
⸻

Syrop z bluszczyku kurdybanka
Składniki:
• 1 szklanka świeżego bluszczyku kurdybanka
• 500 ml wody
• 250 g cukru (lub miodu)
Wykonanie:
1. Bluszczyk zalej wodą i zagotuj.
2. Gotuj na małym ogniu 10–15 minut.
3. Odstaw do naciągnięcia na kolejne 30 minut.
4. Przecedź wywar.
5. Do wywaru dodaj cukier lub miód.
6. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści (nie gotuj przy miodzie!).
7. Przelej gorący syrop do wyparzonych butelek lub słoików.
Stosowanie:
1–2 łyżeczki dziennie na odporność, przeziębienie lub kaszel.





Pesto z bluszczyku kurdybanka
Składniki:
• 1 szklanka świeżych liści bluszczyku kurdybanka
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• 2 łyżki orzechów (np. włoskich, laskowych lub piniowych)
• 1–2 ząbki czosnku
• 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
• sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera.
2. Miksuj na gładką masę (jeśli za gęste – dodaj więcej oliwy).
3. Dopraw solą i pieprzem.
Podanie:
Idealne do makaronu, pieczywa, grzanek, mięs albo sałatek!
A na koniec , z innego źródła, garść przepisów bardziej medycznych:
Napar: 2 łyżki suszu zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 min.; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 200 ml; niemowlęta ważące 3 kg - 8-9 ml, 4 kg - 11 ml, 5 kg - 14 ml, 7 kg - 20 ml, 3-4 razy dz.; dzieci: 1 r. ż. (ok. 9-10 kg) - 25 ml, 3 r .ż, - 40 ml, 7 r. ż, (ok. 24 kg) - 68 ml, 10 r. ż. (ok. 32 kg) - 90 ml, 15 r. ż. (ok. 54 kg) - 154 ml, 3-4 razy dz.
Nalewka kurdybankowa: pół szkl. suchego ziela zalać 400 ml wódki; macerować 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżeczki w 50 ml wody lub mleka osłodzonego miodem.
Intrakt: pół szkl. świeżego ziela przemielonego przez maszynkę zalać 400 ml gorącego alkoholu 40-60%; macerować 10 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 10 ml; dzieci: 3 r. ż. - 2 ml, 7 r. ż. - 3 ml, 10 r. ż. - 4 ml, 15 r. ż. - 7-8 ml, w 50 ml wody lub w mleku osłodzonym miodem.
Alkoholmel Hederae: do 100 ml nalewki lub intraktu wlać 100 ml miodu; wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce; dzieciom osłodzić tym przetworem mleko gorące i podawać 3-4 razy dz.
Syropek kurdybankowy: Świeże ziele przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soku. Do 100 ml soku wlać 100 ml miodu, wsypać 100 ml cukru, dodać kilka lasek cynamonu lub wanilii oraz sok z 1 małej cytryny; wymieszać to wszystko. Zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżki. Dzieciom podawać 2 łyżeczki tego preparatu 4 razy dz. Działa on wybitnie wzmacniająco i wykrztuśnie.
Miód bluszczykowy: suche ziele zmielić w młynku do kawy na drobny proszek. Na każdą 1 płaską łyżeczkę proszku dać 2 łyżki miodu oraz 10 kropli wódki lub gliceryny; wymieszać. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. Dzieciom podawać 1-2 łyżeczki miodu 3-4 razy dz.
Zawiesina bluszczykowa: na każdą 1 łyżkę czubatą sproszkowanego ziela dać 5 łyżek gliceryny, 3 łyżki miodu i 2 łyżki dowolnego soku owocowego, wszystko wymieszać. Przed zażyciem wstrząsnąć zawiesiną. Zażywać 2-3 razy dz. po 3 łyżki przy osłabieniu, chorobach zakaźnych, zaparciach, kaszlu, otyłości i zaburzeniach trawiennych.
Rp.
Ziele bluszczyka kurdybanka - 2 łyżki
Ziele lub korzeń mniszka - 1 łyżka
Liść (ziele) pokrzywy - 1 łyżka
Ziele glistnika - 1 łyżka
Liść babki - 1 łyżka
Wymieszać. 2 łyżki mieszanki zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 20 minut; przecedzić. Pić 4 razy dz. po 200 ml; dzieci; 1 r. ż. - 30 ml, 3 r. ż. - 40 ml, 7 r. ż. - 68 ml, 10 r. ż. - 90 ml, 15 r. ż. - 154 ml, 4 razy dz.
Wskazania: obniżona odporność organizmu na choroby, zbyt mała ilość limfocytów we krwi, zatrucie organizmu, skąpomocz, zaburzenia trawienne, choroby wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego oraz trzustki, skurcze żołądkowe i jelitowe, zaparcia, ogólne osłabienie, choroby zakaźne, skórne, obrzęki, zaburzenia metabolizmu
Dajcie znać czy znacie to zioło i czy stosujecie.
Pozdrawiam znad szklaneczki z herbatką z kurdybanku.
Joanna-JB