Zmieszaj te składniki kuchenne i podlej ogórki. Będziesz zbierać warzywa koszami

top.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Chcesz, żeby ogórki eksplodowały mnóstwem dużych, soczystych warzyw? W takim razie nie możesz zapomnieć o ich nawożeniu - te rośliny potrzebują konkretnych składników odżywczych do owocowania. Sprawdź przepis na nawóz bez grama chemii. Przygotujesz go ze składników, które na sto procent już masz w kuchni.

Ogórki chłoną składniki odżywcze niczym gąbka i rosną intensywnie tylko przy ich dużej ilości. jeżeli zapominamy o regularnym nawożeniu, to dojdzie do żółknięcia liści, słabego kwitnienia, a w efekcie wydawania małych plonów. Przedstawiamy przepis na naturalny nawóz o prostym składzie, stanowiący mieszankę mikro- i makroelementów, idealny do wsparcia mikrobiologii podłoża.

Przepis na naturalny nawóz dla ogórków

Składniki:

  • 5 l ciepłej wody;
  • 2 pokrojone skórki banana;
  • 1 łyżka suchych drożdży;
  • 1 łyżeczka cukru.

Przygotowanie:

Pokrojone skórki banana, suche drożdże i cukier umieszczamy w wiadrze i zalewamy te składniki ciepłą wodą. Całość odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przecedzamy płyn przez gazę lub sito.

Stosowanie:

Rośliny nawozimy od razu po 24 h fermentacji. Po 2-3 dniach naturalny nawóz może stracić swoje cenne adekwatności.

Ogórki podlewamy miksturą raz w tygodniu. Dotyczy to okazów uprawianych w gruncie, donicach, szklarniach i tunelach.

Zabieg ten wykonujemy rano lub wieczorem. Nawożenie ogórków w pełnym słońcu mogłoby spowodować poparzenie ich delikatnych liści i szybkie wyparowanie płynu.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak i kiedy wykonywać ogławianie pomidorów? Ten zabieg jest bardzo ważny

Jak działa naturalny nawóz na ogórki?

Skórki z banana, zawarte w tym naturalnym nawozie, stanowią źródło potasu i fosforu - minerałów niezbędnych do kwitnienia i owocowania. Z kolei drożdże zawierają enzymy, witaminy i mikroorganizmy aktywujące życie w podłożu. Cukier natomiast stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii.

Wszystko to zalewamy ciepłą, a nie zimną wodą, ponieważ dzięki niej dochodzi do fermentacji i uwalniania składników odżywczych. Za sprawą tego roztworu zauważymy duże zmiany w rozwoju ogórków. O jakich mowa?

Wzrost roślin zostaje natychmiast przyspieszony. Ich kwitnienie staje się obfitsze i równomierne. W efekcie wydają soczyste, długie i jędrne plony.

Warto również wspomnieć, iż ten naturalny nawóz jest nie tylko miksturą wzrostu, kwitnienia i owocowania, ale też odporności. Przy jego regularnym stosowaniu ogórki lepiej znoszą zmiany pogodowe i uodparniają się na choroby grzybowe. Nie ma mowy o żółknięciu liści. Za to zauważymy przyrost plonu z tygodnia na tydzień.

Ta domowa odżywka sprawdzi się również w przypadku pomidorów. Wówczas pomijamy jedynie dodawanie skórek bananów.

Zobacz też:

Ulewa zniszczyła ogród? Tak pozbędziesz się nadmiaru wody i uratujesz rośliny

Liście roślin doniczkowych zwijają się i klapną? Zdziwisz się, co jest przyczyną

Możesz mieć sadzonki piwonii za darmo. Pamiętaj jednak o tym

Idź do oryginalnego materiału