Przykryj rabarbar donicą i zaczekaj. On to lubi bardziej niż słońce

4 dni temu
Zdjęcie: PaulMaguire / Getty Images/istock.com


To roślina wieloletnia, którą uprawia się głównie dla ogonków liściowych z uwagi na ich kwaskowaty smak. W jakim miejscu lubi rosnąć rabarbar? Oprócz lokalizacji najważniejszy jest jeden zabieg z użyciem... wiadra.
Rabarbar to warzywo, które w większości kojarzy się z sokami, kompotami, ale także aromatycznymi ciastami. W Polsce zaczęło cieszyć się szczególną popularnością od XIX wieku. Jest bogaty w witaminy A, C, E, żelazo, magnez i błonnik, a jego największą zaletą są cenne dla zdrowia antyoksydanty.


REKLAMA


Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"


W jakim miejscu lubi rosnąć rabarbar? Dobra lokalizacja gwałtownie się opłaci obfitymi plonami
W przypadku uprawy rabarbaru w ogrodzie kluczowa jest zasada "im lepszy fundament, tym smaczniejszy efekt końcowy". Warto więc już na wstępie zadbać o zapewnienie roślinie odpowiednich warunków do wzrostu. Ma głęboki system korzeniowy, a najlepsze efekty daje sadzenie go w ciepłym, słonecznym miejscu, ale toleruje też lekki cień, jednak zbiór może być późniejszy.


Rabarbar najlepiej rośnie w żyznej, przepuszczalnej ziemi z dodatkiem kompostu. Korzenie powinny być sadzone na ok. 5 cm głębokości, tak by pąki były tuż pod powierzchnią. Pamiętaj również, iż młode rośliny wymagają regularnego podlewania, zwłaszcza latem. Zaniedbanie tej czynności może osłabić wzrost.


Co zrobić, żeby rabarbar dobrze rósł? Trik z wiadrem to klucz do sukcesu w smacznych plonach
Zabieg, który pozytywnie wpłynie na smak jadalnych części rośliny i który warto przeprowadzić, szczególnie wiosną, gdy liście osiągną odpowiednią długość, to bielenie. Profil @fabrykarozsady poświęcił jeden z postów na Instagramie temu trikowi.


Nie chowamy go ze wstydu, tylko robimy mu… klimacik. [...] To się fachowo nazywa bielenie rabarbaru, ale my po prostu mówimy, iż robimy mu 'spa w cieniu'.


Polega na odcięciu rabarbaru od dostępu światła do ogonków liściowych. Można w tym celu wykorzystać np. karton, specjalną osłonę, doniczkę lub też wiadro. "Klosze" ogrodowe będą służyć jako małe cieplarnie. Dzięki temu łodygi stają się delikatniejsze w smaku, mniej kwaśne i pozbawione włókien.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału