Porzeczki często uprawia się na działce. Uznajemy je za popularne krzewy owocowe, których plony można wykorzystać na różne sposoby w kuchni, głównie do dżemów, soków, kompotów i ciast.
Z uprawą tych roślin poradzą sobie choćby początkujący ogrodnicy. Porzeczka ma jednak określone wymagania pielęgnacyjne. Musimy je zastosować i dodatkowo wdrożyć opryskiwanie. Tylko wtedy doczekamy się licznych owoców.
Jak uprawiać porzeczkę? Te zasady są konieczne do uzyskania obfitych plonów
Zacznijmy od samego sadzenia porzeczki. Odpowiedni termin ma znaczenie w ukorzenieniu się tej rośliny przed nadejściem ekstremalnych temperatur. Sadzimy ją zatem wczesną wiosną albo jesienią w dołkach o głębokości 40 cm i szerokości 50 cm. Zachowujemy też 1,5 m odstępu do swobodnego wzrostu. Po posadzeniu konieczne jest obfite podlanie.
Porzeczce wybieramy żyzne, przepuszczalne i lekkie podłoże o odczynie lekko kwaśnym. Dzięki temu będzie lepiej przyswajać składniki odżywcze. Przed posadzeniem warto zasilić glebę kompostem lub dobrze rozłożonym obornikiem. Pamiętajmy również, iż ziemia powinna być dobrze zdrenowana - ta roślina nie lubi zalegającej wody.
Ten krzew najlepiej rośnie na słonecznym albo częściowo zacienionym stanowisku. Miejsce powinno być osłonięte od wiatru, który mógłby zniszczyć delikatne pędy.
Porzeczka preferuje wilgotną glebę. Właśnie dlatego należy regularnie ją podlewać, zwłaszcza w trakcie upałów i suszy. Poleca się także nawożenie rośliny wspomnianym kompostem, obornikiem, ale też biohumusem czy gnojówkami roślinnymi np. z pokrzywy czy skórek bananowych.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Czym nawozić petunie? Podlej je tą odżywką z 2 składników, a odwdzięczą się kwiatami
Naturalne opryski dla porzeczek przeciw szkodnikom
Opryski dla porzeczki wykonujemy wczesną wiosną, jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji. Na początek używamy preparatu olejowego, który ma chronić przed mszycami i przędziorkami. Przed kwitnieniem spryskujemy krzew miedzianem bądź wyciągiem z czosnku. Z kolei po kwitnieniu stosujemy oprysk miedzianem i wywarem ze skrzypu polnego. W tym przypadku zapobiegają one antraknozie liści oraz rdzy.
Skupmy się zatem na naturalnych opryskach, czyli na wyciągu z czosnku i skrzypu polnego. To właśnie te dwa produkty przygotujemy samodzielnie. Jak je zrobić?
Wywar z czosnku przygotowujemy z 200 g tego warzywa, które zalewamy 10 l wody. Całość odstawiamy na 3-4 dni i po tym czasie odcedzamy płyn, przelewamy do naczynia z atomizerem i bez rozcieńczania opryskujemy porzeczki.
Do zrobienia wywaru ze skrzypu polnego potrzebujemy 1 kg suszonego ziela, które zalewamy 10 l wody i odstawiamy na dobę. Po tym czasie całość gotujemy przez 30 min i potem czekamy, aż ostygnie. Ostudzony płyn rozcieńczamy z wodą w proporcjach 1:4 i dopiero wtedy wykonujemy oprysk.
Podsumowując, wiosenne opryski porzeczek to nie tylko sposób na zabezpieczenie roślin, ale również inwestycja w obfite zbiory. Stosowanie adekwatnych preparatów i metod może wyraźnie poprawić zarówno jakość, jak i ilość owoców.
Zobacz też:
Po śniadaniu idź do ogrodu i rozsyp to pod tują. gwałtownie odzyska wigor
Nie masz ręki do storczyków? Zastąp je tą piękną i banalną w uprawie rośliną
To ostatni moment. jeżeli jeszcze nie podsypałeś tym malin, zostało ci mało czasu