"Polska oliwka" to wyjątkowy przysmak. Za granicą płacą za nią ponad 4 tysiące złotych

6 dni temu
Zdjęcie: Fot. Sergii Kolesnikov / iStock


Sprzedaż owoców jest częstym źródłem dochodu, ale wartość niektórych roślin może okazać się zaskakująca. W tym przypadku chodzi o przysmak, który jest szczególnie ceniony za granicą. W Polsce zarobimy na nim znacznie mniej, ale jego uprawę i tak warto wziąć pod uwagę z innych powodów.
Jesienne zbiory owoców kojarzą się przede wszystkim z jabłkami. W tym czasie dojrzewa też dereń jadalny. Jest to krzew o charakterystycznych czerwonych, kulistych owocach. W naszym kraju można go spotkać zarówno w parkach, jak i okazjonalnie w ogrodach. Późna jesień to także jeden z dwóch terminów odpowiednich na posadzenie tej roślin. Czemu zatem warto to zrobić właśnie teraz lub rozważyć na wiosnę?


REKLAMA


Czy dereń jadalny można jeść na surowo? Czerwone owoce mają szerokie zastosowanie w kuchni
Dereń jadalny to krzew o zielonych pędach, które pod wpływem działania silnego słońca z czasem stają się brązowe. Często jest wykorzystywany w celach dekoracyjnych, a zjawiskowo prezentuje się zwłaszcza wczesną wiosną i jesienią. W pierwszym wypadku chodzi o drobne, żółte kwiaty, które obsypują krzewy już w marcu, jeszcze przed rozwinięciem liści. Soczyście czerwone owoce mogą pojawiać się w sierpniu, ale późniejsze odmiany będą zdobić nasz ogród aż do października. Co ważne, są one wartościowe nie tylko ze względów estetycznych.
Owoce derenia można bez obaw jeść na surowo. Mają charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, ale w pełni dojrzałe nabierają więcej słodyczy. Ich przemrożenie też pomoże pozbyć się cierpkości. Ponadto często wykorzystuje się je w różnych przetworach, np. konfiturach czy nalewkach. Wielu wielbicieli ma dereń kiszony, znany również jako "polska oliwka". Dereń jadalny jest bogaty w minerały i witaminy, w tym E, A czy C. To właśnie jego adekwatności zdrowotne sprawiają, iż ceni go wiele osób. Jak jednak przekłada się to na konkretne kwoty?
Ile kosztuje 1 kg derenia? Te przyciągające wzrok owoce są niezwykle cenione za granicą
Owoce darenia jadalnego rzadko można spotkać w sklepach. Sprzedaż jest zwykle prowadzona przez osoby prywatne na targowiskach lub za pośrednictwem portali ogłoszeniowych. Na tych ostatnich większość ofert mieści się w zakresie 15-25 złotych za kilogram. Nie jest to może powalająca cena, ale okazuje się, iż wartość dareni przedstawia się zgoła odmiennie za granicą. Jak informuje portal Zielona Interia, w krajach zachodniej Europy (takich jak Niemcy, Francja czy Belgia) kilogram tych czerwonych owoców kosztuje choćby tysiąc euro, czyli prawie 4,3 tysiące złotych. Co ciekawe, bardzo podobnie wygląda sprawa z chmielem. Więcej na ten temat pisaliśmy w poprzednim artykule.
Na koniec warto wspomnieć o cenach samych krzewów, w razie gdyby kogoś zainteresowała uprawa tej wyjątkowej rośliny. Za sadzonki zapłacimy około 10 złotych. o ile jednak chcieliby nabyć już wyrośnięte egzemplarze, musimy liczyć się ze wzrostem ceny do 60-70 złotych.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału