Piwonie w wazonie są kapryśne. Jedna rada od kwiaciarki i teraz stoją tygodniami

1 dzień temu
To jedne z najpiękniejszych ogrodowych kwiatów, które zachwycają kolorem, zapachem i formą. Niestety, cięte gwałtownie tracą świeżość. Jak utrzymać długo piwonie w wazonie? Są sposoby, by cieszyć się nimi choćby kilka tygodni.
Piwonie, znane także jako peonie przyciągają wzrok nie tylko w ogrodzie, ale także w wazonie. Ich sezon trwa krótko, bo tylko od maja do czerwca, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Sprytnym trikiem, aby piwonie otworzyły pąki i cieszyły oko w wazonie jak najdłużej podzieliła się znajoma florystka.


REKLAMA


Zobacz wideo Magda Narożna zapytana o Iwonę Pavlović. "Pozdrawiam" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Co dodać do wody, żeby piwonie dłużej stały? Sprytne triki, aby zachwycały w wazonie
Niestety piwonie, jak to bywa w przypadku większości ciętych kwiatów, mają tendencję do szybkiego więdnięcia. Doświadczona kwiaciarka zdradziła mi, iż funduje im lodowatą kąpiel przed wstawieniem do wazonu. Wystarczy zanurzyć główki piwonii na około 20-30 minut w misce z bardzo zimną wodą i kilkoma kostkami lodu. W efekcie kwiaty są nawilżone od zewnątrz i od środka, pobudzone do stopniowego i pełniejszego rozwinięcia, a procesy starzenia opóźnione.


Dodatkowo od lat stosuje domową mieszankę z trzech składników kuchennych. Najlepiej dodawać ją do świeżej wody przy każdej wymianie. Potrzebujesz:


pół łyżeczki miodu, czyli naturalnej pożywki dla kwiatów,
odrobiny kwasku cytrynowego, który ograniczy rozwój bakterii,
jedną łyżeczkę octu jabłkowego, który zakwasi wodę i zadziała antybakteryjnie.


Co więcej, doradziła, by na noc wstawić wazon do lodówki. Chłodne temperatury spowalniają procesy metaboliczne kwiatów i przedłużają ich trwałość. Warto też unikać ustawiania bukietu w pobliżu owoców, zwłaszcza jabłek i bananów, przez wydzielany przez nie etylen, który przyspiesza więdnięcie.


Piwonie Fot. Małgorzata Kujawka / Agencja Wyborcza.pl


Jak utrzymać długo piwonie w wazonie? Zadbaj o ich odpowiednią pielęgnację
Jak dbasz, tak masz - ta zasada znajduje odzwierciedlenie również w przypadku piwonii. Wszystko zależy bowiem od kilku kluczowych czynników.


Przy każdej zmianie wody przytnij końcówki łodyg pod kątem. Zrób to, gdy pąki są już lekko rozwinięte. Spóźnialscy muszą liczyć się z tym, iż kwiaty gwałtownie przekwitną. Z kolei jeżeli pośpieszymy się z tym zabiegiem, pączki mogą w ogóle nie otworzyć.
Używaj zimnej, najlepiej przegotowanej lub odstanej wody z kranu. Zmieniaj ją codziennie.
Usuń liście, które mogłyby znaleźć się pod wodą. Przyspieszą gnicie i skrócą trwałość kwiatów.
Unikaj ustawiania piwonii w miejscu, gdzie panuje przeciąg i jest bezpośrednia ekspozycja na słońce. Najlepiej czują się w półcieniu, w chłodnym miejscu.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału