Pierwsze ogródki gastronomiczne już na deptaku i Starym Mieście. Wiemy, ile wniosków złożono [ZDJĘCIA]

1 dzień temu
Zdjęcie: Ogródek gastronomiczny lodziarni Bosko na deptaku w Lublinie


Sezon na ogródki gastronomiczne w Lublinie rozpoczęty

Ciepłe, wiosenne dni sprawiły, iż na lubelskim deptaku oraz Starym Mieście zaczęły pojawiać się pierwsze ogródki gastronomiczne. Dla wielu lokali to nie tylko znak rozpoczęcia sezonu, ale przede wszystkim szansa na zwiększenie obrotów i rozszerzenie przestrzeni dla gości. W okresie letnim ogródki cieszą się ogromnym zainteresowaniem mieszkańców i turystów, którzy chętnie spędzają czas na świeżym powietrzu, korzystając z oferty lokalnych kawiarni, barów i restauracji.

Nie każdy może postawić ogródek. Potrzebne pozwolenia i opłaty

Ogródek gastronomiczny może być ustawiony wyłącznie w bezpośrednim sąsiedztwie lokalu, którego stanowi „przedłużenie”. Co ważne, przedsiębiorca planujący wystawić ogródek musi najpierw ustalić, kto jest właścicielem terenu, na którym ma on stanąć. W przypadku deptaka przy Krakowskim Przedmieściu i Starego Miasta właścicielem gruntu jest Gmina Lublin, a zarząd nad tym terenem sprawuje Zarząd Dróg i Transportu Miejskiego.

To właśnie do ZDiTM należy złożyć wniosek o zgodę na uruchomienie ogródka – wraz z wymaganymi dokumentami. Po ich pozytywnym rozpatrzeniu przedsiębiorca może przystąpić do montażu.

Ile wniosków wpłynęło w tym roku? Znamy dane

– w tej chwili liczba zezwoleń stałych, czyli na cały sezon lub wnioskowana co miesiąc, to 10 na deptaku Krakowskiego Przedmieścia oraz 4 na Starym Mieście. Zawnioskowano także o 8 zezwoleń tymczasowych na Starym Mieście oraz 2 na deptaku. Ilość wniosków nierozpatrzonych, czyli spraw w toku, to 9 – informuje Monika Fisz, rzeczniczka prasowa Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego w Lublinie.

Dane te pokazują, iż restauratorzy są gotowi na rozpoczęcie sezonu. Niektórzy już zamontowali konstrukcje ogródków, inni czekają na formalne pozwolenia. Dla wielu z nich to najważniejszy moment w roku – ogródek potrafi przyciągnąć klientów, którzy na co dzień nie zdecydowaliby się na wizytę w zamkniętym wnętrzu lokalu.

Ogródek to też koszt – ile zapłacą restauratorzy?

Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Lublin, za zajęcie pasa drogowego pod ogródek gastronomiczny przedsiębiorcy muszą uiścić opłatę w wysokości 0,90 zł za każdy metr kwadratowy dziennie. jeżeli w ogródku znajdują się dodatkowe powierzchnie reklamowe, opłata wzrasta do 3,80 zł/m²/dzień.

W praktyce oznacza to, iż miesięczny koszt kilkunastometrowego ogródka może wynosić choćby kilkaset złotych – ale dla wielu lokali jest to inwestycja, która się zwraca z nawiązką, zwłaszcza w słoneczne weekendy i w okresie turystycznym.

Lublinianie już korzystają z pierwszych ogródków

Choć lato jeszcze przed nami, niektóre ogródki już przyciągają pierwszych gości. W najbliższych tygodniach można się spodziewać, iż większość lokali w ścisłym centrum Lublina wystawi swoje letnie strefy gastronomiczne. Ogródki stały się nieodłącznym elementem krajobrazu miasta w okresie wiosenno-letnim, a ich obecność wpływa również na ożywienie przestrzeni publicznej i wspiera lokalną gospodarkę.

ZDJĘCIA

fot. DW
fot. DW
fot. DW
fot. DW
Idź do oryginalnego materiału