Zastanawiasz się, dlaczego kawa wietrzeje mimo iż dopiero co ją kupiłeś? Powody tego mogą być różne, jednak do szybkiej utraty aromatu zmielonych ziaren najczęściej doprowadzają popularne błędy w przechowywaniu.
Jeśli o poranku chcesz cieszyć się pysznym napojem z kofeiną o wspaniałym, wyrazistym zapachu, więcej nie stawiaj pudełka z kawą na parapecie. Nie pozostawiaj też otwartego opakowania i postaraj się, by w pomieszczeniu, w którym jest twoja kawa, nie było zbyt gorąco ani wilgotno.
Może cię zainteresować: Szklanka dziennie wystarczy, by zachować zdrowie i urodę. To skarbnica witamin
Jak przechowywać kawę, by nie zwietrzała?
Dowiedz się, jak przechowywać kawę, by nie zwietrzała, a jej wyrazisty zapach będzie codziennie ci umilać dzień. Jest kilka zasad, o których warto pamiętać - temperatura w pomieszczeniu powinna być umiarkowana, a powietrze suche. Dodatkowo kawę zawsze najlepiej mielić tuż przed zaparzeniem, a nie trzymać ją w gotowości na zapas.
Najważniejsza kwestia jest jednak inna. Chodzi o to, aby zawsze po otwarciu opakowania zabezpieczać opakowanie z kawą dzięki spinacza lub klamerki. Ta technika pozwala ograniczyć dopływ powietrza z zewnątrz.
Czytaj również: Słoiki z przetworami nie chcą się zassać? Wypróbuj metodę babci
Twoja kawa zwietrzała? Ten jeden składnik przywróci jej aromat
Nawet jeżeli kawa zwietrzała, możesz ją jeszcze uratować. Zmielone ziarna gwałtownie odzyskają wyrazisty zapach, jeżeli wrzucisz do środka jeden składnik, który na pewno masz w kuchennej szafce.
Mowa o... 3-4 kostkach gorzkiej czekolady (im większe jest opakowanie z kawą, tym więcej wrzuć do środka). Kostki czekolady umieść w szczelnym pojemniku z kawą na czas 48 godzin. Po upływie dwóch dni sprawdź efekt. Ten na pewno miło cię zaskoczy.
Zobacz też:
Gdzie wyrzucasz śmieci wielkogabarytowe podczas remontu? Większość osób łamie przepisy
W twoim mieszkaniu jest coraz więcej pająków? Prawdopodobnie przyciągasz je tym
Chcesz wzmocnić mięśnie i wymodelować sylwetkę? Dodaj do codziennych ćwiczeń krokodylki