Mrożenie produktów pozwala przedłużyć ich świeżość. Wykorzystując ten zabieg do owoców, możemy dzięki temu dłużej cieszyć się ich smakiem choćby poza sezonem. Niestety, o ile zrobimy to w sposób nieprawidłowy, to utracą swoje walory smakowe. W przypadku truskawek mogą się one rozwodnić i stracić swoją jędrność. Jak temu zapobiec i jak prawidłowo mrozić owoce? Wyjaśniamy.
Jakich błędów nie popełniać podczas mrożenia truskawek? Tego unikaj
Popularnym błędem podczas mrożenia truskawek jest dobór nieprawidłowych okazów. Nie powinnyśmy umieszczać w zamrażarce owoców, które są uszkodzone, miękkie czy przejrzałe. Te sztuki lepiej przeznaczyć np. na dżem lub sos. Natomiast do mrożenia używajmy truskawek, które są świeże i jędrne.
Kolejną rzeczą, której nie powinniśmy robić, jest odcinanie szypułek, ponieważ podczas opłukiwania truskawek, to właśnie tamtędy do wnętrza dostanie się woda, która po rozmrożeniu owoców, wpłynie negatywnie na ich konsystencję.
Jak prawidłowo zamrozić świeże truskawki? O tym musisz pamiętać
Wobec tego warto wiedzieć, jak należy mrozić truskawki. Po starannym wyselekcjonowaniu owoców myjemy je w zimnej wodzie, delikatnie obracając je dłonią pod kranem i unikając mocnego szorowania. Następnie, zanim wsypiemy owoce do woreczka, należy wyłożyć je pojedynczo na tacce tak, aby się nie stykały. Wkładamy je w takiej formie do zamrażarki na około 1-2 godziny.
Dzięki temu owoce się nie zgniotą i nie wypuszczą soków oraz zachowają swój oryginalny smak. Dopiero po tym czasie wyciągamy truskawki i przekładamy je ostrożnie do woreczków strunowych, a następnie umieszczamy w zamrażarce.
Czytaj również: Tych roślin nie sadź w ogrodzie. Szerszenie lecą do nich, jak ćmy do światła
Rozmrażanie truskawek - jak to dobrze zrobić? Dzięki temu zachowają swoją konsystencję i smak
Istotne jest również to, jak rozmrażamy truskawki. Z pozoru nie jest to nic skomplikowanego, jednak proces ten także ma wpływ na konsystencję oraz smak owoców. zwykle zamrożone produkty umieszczamy poza lodówką, aby rozmrażanie poszło sprawniej.
Jest to jednak błędem, ponieważ tak potraktowany produkt, może utracić znaczną część wartości odżywczych. Znacznie lepszym pomysłem jest powolne zwiększanie temperatury owoców, poprzez przełożenie ich z zamrażarki do lodówki. Warto także dodatkowo osypać je cukrem, aby zabezpieczyć owoce przed nadmiernym oddziaływaniem tlenu.
Zobacz też:
Pij zamiast zielonej herbaty. Koncertowo zbija cukier i ciśnienie
Zapomnij o smugach na lustrze. Ten domowy środek sprawi, iż będzie czyste, jak łza
Te owady więcej nie zbliżą się do okien. Wystarczy, iż spryskasz ramy tym