Moja babcia sadzi tylko te truskawki. Są soczyste i słodkie, jak landrynki

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Truskawki najsmaczniejsze są prosto z krzaczka, najlepiej z własnego ogródka. Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa smak słodkich owoców zrywanych na urlopie u babci. Okazuje się, iż nasze babcie wybierały do sadzenia konkretne odmiany truskawek, stąd były one wyjątkowo soczyste i słodkie.

Zalet truskawek nie sposób zliczyć. Są smaczne, zdrowe i co więcej, niskokaloryczne. Przez cały rok czekamy, aby skosztować ich owoców prosto z krzaczka. Które odmiany wybrać, by były jak najsłodsze?

Które odmiany truskawek są najsłodsze?

Jeśli marzą ci się truskawki słodkie jak u babci, postaw na konkretne, sprawdzone w naszym klimacie odmiany. W sklepach dostępny jest ich ogrom i warto wiedzieć, które obrodzą wyjątkowymi owocami. Które odmiany truskawek są najsłodsze?

  • Truskawka ‘Lambda’: uznawana za najsłodszą odmianę w Polsce, o soczystych owocach. Sadzonki są jednak mało wydajne.
  • Truskawka ‘Polka’: Wyjątkowo słodka, z lekką nutą karmelu. Jej owoce są średniej wielkości, idealne do jedzenia na surowo. Jest odporna na chłody, dlatego nadaje się do uprawy w naszych warunkach.
  • Truskawka ‘Kent’: jedna z najwcześniejszych i najsłodszych odmian, o dużych i odpornych owocach.
  • Truskawka kaszubska: w 2023 roku uznana za najsmaczniejszą w Polsce truskawkę. Jej uprawa jest chroniona prawem unijnym.

Jeśli sięgniesz po te odmiany truskawek, możesz mieć pewność, iż nie skwasisz się przy ich podjadaniu na surowo, prosto z krzaczka.

Czytaj też: Jeszcze w marcu rozrzuć to pod truskawkami. Zbierzesz najwięcej owoców w okolicy

Które odmiany truskawek wybrać na przetwory?

Truskawki są z nami przez krótki okres w roku, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zamknąć ich smak w słoikach. Przetwory typu dżemy, konfitury czy kompoty pozwolą cieszyć się nimi przez cały rok. Odmiany truskawek przeznaczonych na przetwory powinny mieć zwarte owoce. Nadają się do tego:

  • Truskawka ‘Senga Sengana’: jej owoce podczas obróbki termicznej całkowicie się rozpadają, tworząc gładką masę, idealną na dżemy.
  • Truskawka ‘Kent’: słodko-kwaskowata, idealna na kompoty i galaretki. Bardzo łatwo się miksuje.
  • Truskawka ‘Roxana’: ma duże, mięsiste owoce, które nie puszczają wody. Dzięki temu przetwory będą miały wyrazisty, truskawkowy smak. Idealna na konfitury, zachowuje kawałki owoców.
  • Truskawka ‘Dukat’: o dużych owocach w kolorze ciemnoczerwonym. To stara odmiana, znana naszym babciom, które wiedziały, iż do przetworów z tej odmiany nie trzeba dodawać dużo cukru.

Do przygotowywania przetworów wybieraj zawsze zdrowe i świeże owoce. Warto też pamiętać, iż truskawki z powodzeniem można mrozić i dodawać potem do ciast czy deserów.

Zobacz też:

Wertykulujesz trawnik po zimie? Tych błędów wystrzegaj się, jak ognia

​Nie wyrzucaj skórek z awokado. Tak możesz je wykorzystać

To czas, by posadzić lilie. Dodaj im energii domową odżywką za grosze

Idź do oryginalnego materiału