6 sposobów na naturalne pomalowanie jajek na Wielkanoc. Potem zjesz bez obaw
1. Cebula – brązowo-złoty klasyk
Jeśli marzysz o ciepłych, brązowo-złotych odcieniach, sięgnij po łupiny z cebuli. To sposób, który znały już nasze babcie. Wystarczy ugotować jajka w wodzie z dużą ilością cebulowych skórek – im więcej łupin, tym intensywniejszy kolor. Możesz także owinąć jajko łupinami, dodać odrobinę octu i zawinąć w gazę – dzięki temu zyskasz ciekawe, marmurkowe wzory.
Ocet to klucz – zawsze dodawaj go do wywaru (ok. 1 łyżka na szklankę wody), bo utrwala kolor.
Najlepsze są jajka z jasną skorupką, wtedy barwniki mają lepsze pole do popisu.
Nie śpiesz się – im dłużej jajka leżą w barwniku, tym bardziej intensywny efekt.
Pomalowane jajka możesz delikatnie przetrzeć olejem (np. rzepakowym lub słonecznikowym), by nabrały ładnego połysku.
2. Kurkuma – słońce na talerzu
Chcesz, by twoje pisanki miały radosny, żółty kolor? Postaw na kurkumę. Do garnka z wodą dodaj 2-3 łyżki przyprawy, trochę octu i gotuj jajka przez kilkanaście minut. (Możesz też wymoczyć w wodzie z kurkumą surowe jajka w skorupkach). Kurkuma farbuje bardzo skutecznie, a jej złocisty odcień doskonale wpisuje się w wielkanocny klimat.
3. Czerwona kapusta – niebieski z natury
Choć nazwa mówi co innego, czerwona kapusta daje… piękny niebieski kolor. Posiekaj kapustę, zalej ją wodą, dodaj ocet i gotuj przez 30–40 minut. Po odcedzeniu zamocz w wywarze ugotowane jajka – najlepiej zostawić je na kilka godzin lub choćby na całą noc w lodówce. Efekt? Zaskakujący – od delikatnego błękitu po głęboki granat.
4. Buraki – róż i bordo
Naturalna barwa buraka to kolejna propozycja dla fanów intensywnych, ciepłych kolorów. Pokrojone buraki ugotuj w wodzie z dodatkiem octu, a następnie zamocz w niej jajka. jeżeli zostawisz je na dłużej, uzyskasz głęboką, niemal winno-czerwoną barwę. To kolor miłości, życia i – oczywiście – Wielkanocy.
5. Jagody i borówki – fiolety w roli głównej
Masz w zamrażarce jagody? Świetnie! Gotując je w wodzie z dodatkiem octu, otrzymasz naturalny barwnik o fioletowym odcieniu. Zalej nim jajka i pozwól im się spokojnie zafarbować. Fioletowe pisanki prezentują się oryginalnie i elegancko, zwłaszcza w połączeniu z bielą i zielenią.
6. Zaparzona herbata lub kawa – styl vintage
Herbata i kawa mogą nadać jajkom lekko przydymiony, klasyczny odcień – od beżowego po jasnobrązowy. Im mocniejszy napar, tym ciemniejszy kolor skorupki. Efekt przypomina delikatne sepia i pasuje do rustykalnych, naturalnych dekoracji wielkanocnych.
Naturalne wzorki na jajkach – da się!
Chcesz, żeby twoje pisanki były nie tylko kolorowe, ale też miały dekoracyjne wzory? Jest na to genialnie prosty sposób – wykorzystaj liście i kwiaty!
Małe listki pietruszki, natki marchewki czy koniczyny przyłóż do jajka, owiń je ciasno kawałkiem cienkiej rajstopy lub gazy, zwiąż nitką i tak przygotowane ugotuj w naturalnym barwniku. Po zdjęciu materiału i roślinki na jajku zostanie subtelny, jasny wzór na tle intensywnego koloru. Wygląda jak manualnie malowana grafika, a powstaje niemal bez wysiłku.