Kopczykowanie, czyli okopywanie/ radlenie to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie ziemniaków. Niestety wiele osób o nim zapomina, a później dziwią się temu, iż ich sąsiadom udało się zebrać zdrowe i dorodne plony, podczas gdy im nie, pomimo choćby większych starań.
Jeśli już zawsze chcesz mieć całe kosze warzyw, powinieneś zacząć je regularnie okopywać i nie popełniaj przy tym błędów. Poniżej możesz sprawdzić, jak zrobić to prawidłowo, aby poprawić warunki na grządkach, ochronić swoje bulwy przed światłem, co przełoży się na większą ilość ziemniaków.
Czytaj również: Tych roślin nie sadź w pobliżu domu. Szerszenie lecą do nich jak ćmy do świecy
Czym jest kopczykowanie ziemniaków? To dla nich dodatkowa ochrona
Kopczykowanie ziemniaków jest po prostu podsypywaniem podstawy sadzonek ziemią w taki sposób, aby wzdłuż ich rzędów utworzyć charakterystyczne małe pagórki.
Okopywanie wykonuje się najczęściej manualnie dzięki motyki lub gracy, to zwykle wystarczające przy małych uprawach. Przy większych plantacjach można zabieg ten wykonać mechanicznie specjalnym obsypnikiem.
Co daje okopywanie ziemniaków, czyli sens kopczykowania
Kopczykowanie ma przede wszystkim wzmocnić i poprawić warunki w ziemi. Aby chronić bulwy przed światłem, przez które bulwy często zielenią się (wytwarzać może się chlorofil i szkodliwa dla zdrowia solanina).
Okopywanie ziemniaków chroni je więc przed negatywnym wpływem słońca i pobudza do wytwarzania kolejnych rozłogów, z których później powstają nowe bulwy, dzięki czemu ziemniaków jest więcej. Poza tym kopczykowanie ogranicza rozwój chwastów i utrudnia dostęp do sadzonek szkodnikom.
Czym i jak okopywać ziemniaki w prawidłowy sposób? Najważniejsze zasady
Okopywanie ziemniaków najlepiej wykonać w glebie lekko wilgotnej, ale nie mokrej, ponieważ taka ziemia łatwo się formuje i nie tworzy grud. Najlepiej zabrać się więc za to na drugi dzień po opadach deszczu.
Jak okopywać ziemniaki? Zgarniaj ziemię w stronę sadzonek, przesuwając ją płynnie oraz delikatnie tak, aby nie uszkodzić łodyg, nie zasypać liści i nie odsłonić korzeni. Wystarczy, jeżeli obsypiesz dolną część łodygi. Kopczyki powinny mieć około 25 cm wysokości, być w miarę lekkie, stabilne, ale nie ubite.
Do okopywania ziemniaków możesz wykorzystać nie tylko zwykłą ziemię, ale również lekki i przepuszczalny kompost, glebę liściową, próchniczą, a choćby słomę czy skoszoną trawę, które zapewniają lżejszą ochronę.
Może cię zainteresować: Wciąż nie możesz wygrać z mszycami? Ta metoda rozprawi się z nimi raz na zawsze
Kiedy okopywać ziemniaki? Na to zwróć uwagę, wybierając termin zabiegu
Najlepszy czas na pierwsze okopywanie ziemniaków to późna wiosna i wczesne lato (kiedy mają około 15 cm wysokości), a w lipcu zwykle się je powtarza, jednak wszystko zależy od pogody. Możesz jednak jeszcze wykonać ten zabieg, o ile nie są zbyt duże, rozłożyste i nie zdążyły jeszcze zakwitnąć.
Możesz sobie również na to pozwolić, jeżeli np. redliny uległy znacznemu zniszczeniu po silnych deszczach. Dzięki temu kształt zostanie poprawiony. W przeciwnym razie może to im bardziej zaszkodzić, niż pomóc, więc powinieneś poczekać do kolejnego sezonu.
Zobacz też:
Róże przekwitły? Koniecznie wykonaj ten zabieg, by ponownie obsypały się pąkami
Chcesz uciec przed wzrokiem wścibskich sąsiadów? To drzewo rośnie prawie metr w rok
Te kwiaty możesz wysiewać w lipcu. Ogród będzie kolorowy przez całą jesień