Zioła i rośliny mało znane - relacja ze szkolenia

cdr.gov.pl 1 dzień temu


W dniach 26–28 maja 2025 r. w Gołębiowie (woj. mazowieckie) odbyło się szkolenie pt. Zioła i rośliny mało znane – wykorzystanie w gospodarstwie domowym i wprowadzenie do obrotu, realizowane w ramach operacji KSOW na lata 2024–2025: „Uprawa i wykorzystanie ziół i roślin mało znanych jako alternatywa dla małych gospodarstw”.

Zioła i rośliny niegdyś powszechnie wykorzystywane w kuchni i lecznictwie, a w tej chwili niemal zapomniane, były w wiekach XIV–XIX częścią codziennej diety mieszkańców Polski. Współcześnie, w dobie wzrastającego zainteresowania zdrową żywnością, lokalnymi produktami oraz ochroną bioróżnorodności, powrót do tych tradycji staje się nie tylko możliwy, ale i potrzebny. W Polsce rośnie około 2,5 tys. gatunków dziko rosnących roślin, z czego blisko 1 tys. uznaje się za jadalne.

Zapomniane rośliny jadalne mogą stanowić odpowiedź na wiele wyzwań współczesności – od pogarszającego się stanu zdrowia społeczeństwa, przez monotonność diety, aż po spadek bioróżnorodności spowodowany dominacją monokultur w rolnictwie. Ich wprowadzenie do uprawy i codziennego jadłospisu to nie tylko sposób na ochronę dziedzictwa kulturowego, ale też realne wzbogacenie naszej kuchni.

Więcej...

Idź do oryginalnego materiału