"Ziemniaczanka" przebija nawóz ze skórek banana. Już po jednym dniu pelargonie sypią kwiatami

17 godzin temu
Pelargonia nie bez przyczyny nazywana jest "królową polskich balkonów". To łatwa w uprawie i odporna na niekorzystne warunki roślina, którą cechuje długi okres kwitnienia. Nie można jednak zapominać o odżywce. Znam przepis na najlepszy nawóz do pelargonii.
Pelargonie występują w wielu różnych kolorach, np. białym, różowym, czerwonym oraz pomarańczowym. Mogą rosnąć w gruncie w ogrodach albo w donicach i skrzynkach na tarasie lub balkonie. Roślina lubi żyzną, próchniczą, lekko wilgotną ziemię. Najlepiej czuje się w słonecznym stanowisku. Nie cierpi cienia. W takim miejscu może nie zakwitnąć, ewentualnie będzie kwitnąć bardzo słabo.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak dbać o pelargonie? Przepisy na domowe nawozy


Od kiedy nawozić pelargonie po zimie? Użyj tej mieszanki
Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym w uprawie pelargonii jest nawożenie. Warto przeprowadzać je raz na dwa tygodnie. Rośliny zwykle przezimowują do połowy stycznia. Stosowanie odżywki możesz więc zacząć od połowy lutego. Stopniowo zwiększaj dawki, aby pobudzić kwiat do wzrostu po zimie.


Odpowiedni nawóz sprawi, iż pelargonia obsypie się kwiatami. Najlepszym wyborem będzie ziemniaczana mieszanka. Jej przygotowanie jest naprawdę banalne. Wystarczy wrzucić do blendera jednego średniej wielkości ziemniaka, wlać litr zimnej wody i zmiksować. Miksturę przecedź, a następnie podlej roślinę.


Domowy nawóz do pelargonii Natalya Vilman/iStock


Domowy nawóz do pelargonii. Będą ci potrzebne skórki, ale nie banana
Nawożenie pelargonii to gwarancja bujnego kwitnienia, intensywnego koloru kwiatów, zdrowego wzrostu oraz lepszej odporności na choroby i szkodniki. Warto sięgać po odżywki bogate w potas oraz fosfor, które wzmacniają pędy. Tym samym minimalizują ryzyko połamania ich przez wiatr. Doskonałym wyborem będzie domowy nawóz ze skórek cytrusowych. Możesz wysuszyć je w piekarniku, rozdrobnić i wymieszać z ziemią w doniczce. Druga opcja to zrobienie z nich wywaru.


Pokrój skórki z cytryny lub pomarańczy na drobne kawałki. Wrzuć do słoika i zalej wodą. Powinna w całości je przykryć.
Odstaw na 2 dni w chłodne, ciemne miejsce.
Po upływie tego czasu przecedź miksturę. Raz na 14 dni podlewaj nią pelargonie.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału