Zamiast wyrzucać, podsyp tym jukę. Będzie kwitła przez całe lato

top.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Piękne i bujne rośliny to marzenie każdego ogrodnika. Aby się ziściło, warto sięgać między innymi po naturalne metody pielęgnacji przydomowej zieleni. Jedną z nich jej wykorzystanie skorupek z jajek do przygotowania domowego nawozu, który doskonale sprawdzi się w przypadku juki. Dowiedz się, jak go przygotować oraz jakie efekty przyniesie w ogrodzie.

Naturalne nawozy i odżywki to prosty sposób na wsparcie roślin, zarówno tych, co rosną w ogrodzie, jak i w doniczkach. Są bezpieczne w przygotowaniu, a do tego tanie i niezwykle skuteczne. jeżeli zależy ci na bujnym wzroście roślin w myśl zero waste, koniecznie przygotuj domowy nawóz ze skorupek jajek. Juka z pewnością ci za to podziękuje.

Juka i jej pielęgnacja. Jak zapewnić jej bujny wzrost?

Juka ogrodowa to efektowna roślina, która jest odporna na susze i trudne warunki. Przyozdabia ogród swoim egzotycznym wyglądem i efektownym kwitnieniem. Aby tak jednak było, potrzebuje odpowiedniego wsparcia. Podstawą jest słoneczne stanowisko i niezbyt wilgotne podłoże, gdyż juka nie przepada za zbyt obfitym podlewaniem.

Ponadto istotne jest jej odpowiednie nawożenie, aby zachwycała swoim wzrostem i zdrowym wyglądem. Często miewa bowiem żółtawe i rdzawe plamy na środkowych liściach, co nie wygląda zbyt estetycznie. Warto wiedzieć, że najczęściej nie jest to przejaw choroby, a niedobór wapnia. Warto go regularnie uzupełniać. Można to zrobić z pomocą domowego nawozu ze skorupek jajek.

Te zawierają mnóstwo wapnia, który wzmacnia system korzeniowy rośliny, poprawia strukturę gleby, zabezpiecza roślinę przed gniciem, reguluje pH gleby i zapobiega jej zakwaszeniu, a także wspomaga kwitnienie i rozwój zdrowych liści. Wapń to jednak niejedyny minerał, jaki dostarcza odżywka ze skorupek jaj, gdyż w swoim składzie zawiera również cynk, siarkę oraz krzem.

Zobacz także: Ta choroba może zniszczyć twoje pomidory. Uratuje je 1 prosty oprysk

Domowy nawóz dla juki. Jak go przygotować ze skorupek jajek?

Nawóz ze skorupek jajek dla juki jest prostym i skutecznym rozwiązaniem, które zapewni zdrowy wzrost rośliny przez cały sezon. Najlepiej stosować go regularnie od wiosny do jesieni, co dwa tygodnie. Nie należy robić tego częściej, gdyż z kolei nadmiar wapnia w glebie może doprowadzić do zahamowania wzrostu rośliny.

Odżywka ze skorupek jajek jest więc ekologicznym i tanim sposobem na wzmocnienie ogrodowej juki. Aby przygotować taką odżywkę, najpierw trzeba uzbierać skorupki z kilku jajek. Im świeższe, tym lepsze. Należy je dokładnie umyć i ususzyć. Następnie pozostaje je zmielić w młynku do kawy lub dzięki moździerza. Im będą drobniejsze, tym lepiej wchłoną się w glebę.

Przygotowany nawóz najlepiej stosować punktowo wokół rośliny, w promieniu około 10-15 cm. Dla wzmocnienia efektu wymieszaj zmielone skorupki jajek z wierzchnią glebą. Już po kilku zastosowaniach zauważysz różnicę, jeżeli chodzi o wzrost i wygląd juki. Dodatkowo taki domowy nawóz można zastosować do takich roślin, jak lawenda, piwonie czy azalie.

Może cię zainteresować: Jeszcze w maju podsyp tym borówkę amerykańską. Nie nadążysz ze zbieraniem owoców

Zobacz też:

Weź z kuchni i podlej agrest. Tylu owoców nie będzie miał nikt w całej wsi

Ogrodnik zdradza, jak podcinać piwonie. Będzie ich 2 razy więcej

To najlepszy nawóz do piwonii. Kwitną po nim 2 razy dłużej

Idź do oryginalnego materiału