Zamiast przypraw i chemii, postaw na zioła. Wiemy jak przedłużyć ich świeżość choćby o kilka tygodni

3 tygodni temu
Zdjęcie: canva, Marcin Jucha


Wszyscy wiemy choć trochę o suszeniu ziół, aby zachować je do późniejszego wykorzystania, ale co z tymi, które lepiej stosować świeże? Czy możliwe jest przechowywanie świeżych ziół bez ich suszenia? Odpowiedź brzmi: tak. Dzisiaj pokażemy ci, jak to zrobić. To łatwiejsze, niż myślisz.
Nie musisz mieć ogródka z ziołami, aby codziennie dodawać do potraw świeżych dodatków, które poprawią ich smak. Możesz kupić je na zapas i trzymać w lodówce przez kilkanaście dni, a na dodatek zachować ich świeżość. Zrezygnuj z chemicznych przypraw i postaw na naturalne dodatki.


REKLAMA


Przycinanie łodyg to genialny i prosty sposób
W przypadku krótkich, około tygodniowych okresów, najlepszym sposobem na przedłużenie przydatności ziół jest traktowanie ich jak kwiatów ciętych: uciąć łodygi pod kątem dzięki ostrego noża i natychmiast umieścić w pojemniku ze świeżą wodą. Ta metoda jest idealna dla ziół zakupionych w sklepie spożywczym, które chcesz zachować świeże przez więcej niż kilka dni. Zmieniając wodę co kilka dni i przechowując bukiet w lodówce, można zachować świeżość ziół choćby przez dwa tygodnie.


Zioła PandaStudio / Shutterstock


Umyj zioła i przechowuj w lodówce w słoiku lub zamkniętym pojemniku
Umyj zioła, napełniając wirówkę do sałatek lub miskę zimną wodą. Delikatnie obracaj zioła w wodzie, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Odcedź wodę, odwiruj zioła do sucha, połóż je na warstwie ręczników papierowych i delikatnie poklep ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar wilgoci. Schowaj je do słoików lub pojemników plastikowych, pamiętaj aby były suche, będą świeże przez kilka tygodni.


Zioła na balkonie. Zdjęcie ilustracyjne TG23/shutterstock.com


Unikaj trzymania ziół na słońcu lub w ciepłym miejscu
Nadmierna ekspozycja na światło może uszkodzić chlorofil, powodując żółknięcie ziół. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku cienkich, delikatnych ziół, takich jak pietruszka lub kolendra. Przechowywane w nasłonecznionym miejscu, delikatne zioła zaczną żółknąć w ciągu kilku dni. Najlepiej schowaj je do chłodnej spiżarni lub do lodówki.


Jak przechowywać bazylię? Ten tiktokowy trik odmieni wasze kulinarne życie fot. Shutterstock.com
Idź do oryginalnego materiału