Żaden pomidor już nie pęknie. Wystarczy, iż usuniesz to z krzaka

6 dni temu
Zdjęcie: pomidory pękają na krzaku


fot. screen Youtube / @GradinaBIOLegumix

Gorliwie dbasz o swoje pomidory, jak tylko możesz, a one pękają na krzaku? To dołująca sytuacja i mogą się z nią zmagać choćby ogrodnicy z wieloletnim stażem. Na szczęście z tej sytuacji jest wyjście. A kolejna dobra nowina jest taka, iż owoce z defektami nadają się do jedzenia, ale pod jednym warunkiem: są zdrowe, bez oznak pleśni. Poznaj główne przyczyny pękania pomidorów na krzaku i spróbuj temu zaradzić. Zdradzamy ekstra patent na wyhodowanie zdrowych i nieuszkodzonych plonów.

Dlaczego pomidory pękają? Najczęstsze przyczyny

Dojrzewające owoce pękają najczęściej z powodu zmian wilgotności gleby i powierza w szklarni. o ile krzaki nie są rytmiczne nawadniane, może nieraz brakować im wody. Natomiast jeżeli zostanie ona uzupełniona i to w dużej ilości naraz (np. w czasie ulewy), to sadzonka chce zabezpieczyć się przed kolejnym deficytem wody i „pije” ją do oporu. Wtedy plony silnie nabrzmiewają, a delikatna skórka nie wytrzymuje i pęka.

Innym powodem, przez który pomidory pękają na krzaku, jest obrywanie zbyt wielu liści. Ogławianie to istotny element pielęgnacji upraw, ale oczyszczenie sadzonki z większości liści to błąd. Należy ich trochę zostawić.

Prosty sposób na zdrowe, niepękające owoce

Pękająca skórka pomidorów to niezbyt miły widok. jeżeli ją zobaczysz, działaj od razu. Zabieg, który musisz wykonać, aby ochronić resztę owoców przed pękaniem, jest łatwy i trwa tylko chwilę – o ile masz małą, przydomową plantację pomidorów; w przypadku dużych upraw przyda się więcej rąk do pracy.

Należałoby uciąć liście z każdego krzaczka znajdujące się na samym dole. Oprócz tego można usunąć pędy boczne obecne przy centralnej łodydze. Dzięki temu owoce powinny już przestać pękać.

Idź do oryginalnego materiału