Z grilla prosto do kosza? Zaraz, zaraz. Polacy nagminnie popełniają ten błąd

8 godzin temu
Wakacje bez grillowania to dla wielu scenariusz nie do zaakceptowania. Po miło spędzonym czasie pojawia się dylemat. Gdzie wysypać popiół z grilla? Podpowiadamy, jak zrobić to zgodnie "ze sztuką" segregacji odpadów.
Po uczcie na świeżym powietrzu zostają odpady, z którymi wielu z nas nie wie, jak prawidłowo postępować. Zasady segregacji mogą różnić się między poszczególnymi gminami. Tak właśnie jest w przypadku popiołu, który jest specyficznym odpadem. Warto je znać, by grill nie skończył się kłopotem dla środowiska.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak Sylwia Przybysz łączy pracę z macierzyństwem? "Mam męża, który jest aktywnym rodzicem"


Gdzie wysypać popiół z grilla? Prawidłowe i bezpieczne postępowanie
Zanim sięgniesz po popiół z grilla, aby go wyrzucić, koniecznie sprawdź jedną rzecz. Upewnij się, iż jest całkowicie zimny. W przeciwnym wypadku istnieje duże ryzyko pożaru. Gdy już wystygnie powinien trafić do czarnego pojemnika na odpady zmieszane z uwagi na szkodliwe resztki spalania.


Ale są też wyjątki. W niektórych gminach obowiązują odmienne zasady. Zdarza się bowiem, iż popiół w większych ilościach należy oddać do Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) lub umieścić w specjalnym worku bądź pojemniku. Warto więc wcześniej sprawdzić lokalne przepisy.


popiół drzewny trik ogrodowyHelin Loik-Tomson/ istockphoto.com


Czy popiół z grilla nadaje się jako nawóz? Tak, tylko jeden konkretny rodzaj
Popiół to istna skarbnica minerałów i cennych składników. Nie musi więc trafiać do kosza na śmieci. Zdecydowanie lepszym adresem będzie dla niego nasz ogród. Najlepiej do nawożenia roślin w okresie wegetacyjnym oraz trawnika sprawdzi się popiół drzewny, który zawiera m.in. potas, wapń i fosfor.


Zastosowanie jest banalnie proste. Wystarczy bowiem podsypać popiołem wybrane sadzonki niewielkimi porcjami i delikatnie wymieszać z ziemią. Takie rozwiązanie nie tylko przyczyni się do lepszego wzrostu i rozwoju roślin, ale także zapobiegnie inwazji np. ślimaków. Co więcej, poprawi strukturę gleby i stworzy warstwę ochronną przed mrozem. Nie stosuj tego triku zero waste w przypadku roślin kwasolubnych (magnolii, żurawiny, azalii, borówki, hortensji). O wiele lepiej za to wyjdą na tym:


pomidory, papryka, ogórki, marchew, kalafiory, ziemniaki, brokuły,
jabłonie, grusze, śliwy, maliny, głóg, dereń, jaśminowiec,
róże, lawenda, pelargonie, trawniki.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału