Jesienią i zimą jakość powietrza w naszych domach nie jest najlepsza. Włączone grzejniki, brak regularnego wietrzenia, gromadząca się wilgoć - wszystko to sprawia, iż w mieszkaniu może panować zaduch, a przy okazji mieszają się w nim różne zapachy. jeżeli nie chcemy otwierać za często okien z uwagi na brzydką pogodę, ale jednocześnie zależy nam na oczyszczeniu powietrza, to warto zastosować pewien prosty trik.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy tej zimy znowu będziemy walczyć ze smogiem?
Jak naturalnie oczyścić powietrze w domu? Proste i skuteczne sposoby
Istnieje kilka metod na poprawienie jakości powietrza w domu. W sklepach można nabyć różnego rodzaju oczyszczacze, które świetnie działają, ale mają pewną istotną wadę - ich cena jest zwykle bardzo wysoka. Warto zatem wprowadzić kilka skutecznych alternatyw. Dobrym pomysłem będzie regularne wietrzenie pomieszczeń, by poprawić cyrkulację powietrza i przy okazji zapobiegać wilgoci. Pomoże też ozdobienie mieszkania roślinami, które działają jak naturalne filtry. Mowa między innymi o paprociach, sansewieriach i skrzydłokwiatach. pozostało jeden sposób, tym razem z wykorzystaniem pewnej popularnej przyprawy. Mało kto bowiem wie, iż liście laurowe świetnie oczyszczają powietrze w domu, a przy okazji nadają mu przyjemnego aromatu.
Zobacz też: Ta roślina podbija polskie parapety. Jest elegancka, łatwa w uprawie i niezwykle odporna
Jak odświeżyć dom dzięki liściom laurowym? Prosty trik na czyste powietrze
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z korzystnych adekwatności liści laurowych. Jak się okazuje, dobrze wpływają nie tylko na smak potraw, ale też na powietrze w naszych domach. Są bogate w olejki eteryczne, między innymi eugenol, cineol i pinen, które świetnie filtrują atmosferę, a przy okazji wytwarzają przyjemny, korzenno-drzewny aromat. jeżeli chcemy poczuć go w mieszkaniu, wystarczy lekko przypalić liście. Jak zrobić to w bezpieczny sposób? Co najważniejsze, należy użyć tylko wysuszonych przypraw. Kilka listków wkładamy do żaroodpornego naczynia, przypalamy ich końcówki i od razu zdmuchujemy płomień, aby tylko delikatnie się tliły. Dym należy dopuścić do poszczególnych pomieszczeń, by wypełnił je przyjemny aromat. Oczywiście naczynie należy mieć cały czas pod nadzorem, aby nie doprowadzić do pożaru.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

1 dzień temu






