Wygrały w plebiscycie trujących roślin. Polacy się nimi zajadają. Może się źle skończyć

2 dni temu
Coraz częściej mówi się o toksyczności oprysków, którymi traktowane są warzywa i owoce. Coroczny plebiscyt na najbardziej toksyczną roślinę zaskakuje jednak podium. Choć uważamy je za wiosenny rarytas, następnym razem zanim zaczniemy gotowanie, zastanowimy się dwa razy.
W przeciągu ostatnich kilku lat temat zdrowego odżywiania coraz częściej biorą na tapet już nie tylko dietetycy, ale także zwykli ludzie zastanawiający się nad receptą na długie życie. Dieta oparta na sezonowych warzywach i owocach powinna być standardem, choć i tutaj można znaleźć "czarną owcę". Ten produkt wygrał w plebiscycie najbardziej trujących roślin.


REKLAMA


Zobacz wideo Elżbieta Romanowska o diecie i ulubionej kuchni. "Za bardzo kocham gotować"


Sezon na szparagi trwa. Zanim wprowadzisz je do diety, przeczytaj
Od 2004 roku w Hamburgu organizowany jest plebiscyt na najbardziej trujące rośliny. Ogród Botaniczny, który jest pomysłodawcą konkursu, ogłosił tegoroczne wyniki, które dla niektórych mogą okazać się niepokojące. Pierwsze miejsce zajęła wisteria - roślina z rodziny bobowatych. Często wysadzana w ogrodach w celach ozdobnych. Kolejnym laureatem i sprawcą niemałego zamieszania są szparagi lekarskie, których z pewnością nie trzeba przedstawiać. Warzywo jest jednym z bardziej lubianych przez miłośników jarskiej kuchni. w tej chwili trwa na nie sezon. W wielu sklepach można wyposażyć się ten produkt i rozkoszować jego smakiem. Nie tylko jest ciekawą przekąską, ale także dobrze prezentuje się na talerzu. Zanim jednak zdecydujecie się wyrzucić z lodówki niedawno zakupione szparagi, przeczytajcie, na czym polega ich toksyczność.


Przepis na szparagi lekarskie? To warzywo może być toksyczne
Na samym początku pragniemy przypomnieć wyniki zeszłorocznych konkursów na toksyczne rośliny. Dwa lata temu zwycięzcą konkursu został ziemniak, a w 2023 roku na podium znalazła się pietruszka. Dlatego warto zaznaczyć, iż wyniki plebiscytu nie są zero-jedynkowe i nie oznaczają konieczności całkowitego zrezygnowania z danego produktu. Najważniejsza jest wiedza i odpowiednie podejście do sprawy. Na czym polega toksyczność szparagów? Wszystkiemu winne są ich adekwatności absorbujące szkodliwe składniki zawarte w ziemi, takie jak pestycydy, chlorany oraz metale ciężkie. Choć ich soczysty zielony kolor zachęca do chrupania, musimy uważać na częstotliwość spożywania warzywa. Nadmierne konsumowanie szparagów może nieść za sobą poważne skutki. Zadbajmy także o źródło ich pozyskiwania. Najlepsze będą te od lokalnych sprzedawców, którzy z pewnością korzystają ze znacznie mniej inwazyjnych produktów wspomagających wzrost roślin, przez co warzywo nie będzie pobierało dużej ilości szkodliwych związków. Dbając o swoje zdrowie, możemy dodatkowo wesprzeć ekologiczne uprawy.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału