Borowik szlachetny to jeden z najchętniej zbieranych grzybów w naszym kraju — jest smaczny, pasuje do wielu dań i rośnie w zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych czy też mieszanych. Owocniki pojawiają się najczęściej od maja do listopada. Jest również bardzo zdrowy na tle innych grzybów jadalnych, wyróżnia się wysoką zawartością białka. Jednak bywa mylony z innymi gatunkami m.in. goryczakiem żółciowym.
Gdzie najczęściej rośnie goryczak żółciowy?
Goryczak żółciowy to grzyb niejadalny — nie jest trujący, jednak ma bardzo gorzki smak, co sprawia, iż popsuje każdą potrawę. Często jest mylnie nazywany szatanem, jednak nazwa ta tyczy się borowika szatańskiego, który jest grzybem trującym i bardzo rzadko pojawia się w polskich lasach w przeciwieństwie do goryczaka żółciowego.
Goryczak żółciowy najczęściej rośnie w lasach iglastych. Owocniki pojawiają się od maja do końca października, preferuje kwaśne gleby, jednak sporadycznie może wyrosnąć również na innych. zwykle rośnie na ziemi, ale można go dostrzec także na pniach (butwiejącym drewnie).
Przeczytaj też: Zatrzęsienie grzybów w lasach. Grzybiarze zdradzają, co można już znaleźć
Jak rozpoznać goryczaka żółciowego?
Najtrudniej rozpoznać mniejsze grzyby, wtedy też najłatwiejszym sposobem jest sprawdzenie smaku odłamanego kapelusz — wystarczy dotknąć go językiem, gorzki posmak oznacza, iż jest to goryczak żółciowy. Niemniej w przypadku większych okazów, można to zrobić bez „próbowania” grzyba. Starsze goryczaki żółciowe mają różowate pory i są znacznie mniejsze niż borowik szlachetny.
Goryczak żółciowy ma zdecydowanie mniejszą grubość trzonu — zwykle mierzy ona od 2 do 4 cm, gdzie w przypadku borowika jest to od 1,5 do 10 cm. Goryczak różowy osiąga do 14 cm wysokości, jego kapelusz ma do 13 cm średnicy. Kapelusz przybiera barwę od jasnobrązowej do cielistobrązowej — często jest jaśniejszy, niż większość borowików szlachetnych. Miąższ ma biały i elastyczny, który po uszkodzeniu nie zmienia barwy. Zapach nie jest gorzki.
Sprawdź także: Pojawiło się "złoto lasów". Prognozują prawdziwy wysyp tych grzybów
Zobacz też:
Drewniane meble czyść tylko w ten sposób. Przez lata będą wyglądać, jak nowe
Jest smaczny i zdrowy, ale nie dla wszystkich. Te osoby powinny zrezygnować z jedzenia szczawiu
Wpisz to w wyszukiwarkę. Możesz się zdziwić, ale też... zaoszczędzić