Uwaga, nie znajdziesz już tego produktu w sklepach. A przynajmniej nie pod taką nazwą

5 godzin temu
Idziesz do sklepu po znane i lubiane masło orzechowe? Już go po taką nazwą nie znajdziesz. Zagadkę rozwiązał Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych w Opolu, a powód może cię zaskoczyć.


Masło orzechowe to gęsta pasta przygotowywana głównie z mielonych orzechów ziemnych, czasem wzbogacona dodatkami, takimi jak sól, cukier czy olej roślinny. Jego historia sięga końca XIX wieku, gdy zaczęto je produkować w USA jako zdrową alternatywę dla tłuszczu zwierzęcego.

Dzięki bogatej zawartości białka i zdrowych tłuszczów, stało się popularnym składnikiem diety, zwłaszcza wśród sportowców i osób dbających o zdrowie.

W ostatnich latach masło orzechowe zdobyło również dużą popularność w Polsce, szczególnie jako dodatek do kanapek, deserów czy smoothie. Jego szerokie zastosowanie, smak i wartość odżywcza sprawiają, iż jest uwielbiane przez wiele osób, niezależnie od wieku. Jednak kilka osób wie, iż masła orzechowego... nie znajdziemy już w polskich sklepach.

Dalszy ciąg artykułu pod naszą zbiórką – pomóżcie seniorom razem z nami!


Masło orzechowe zmieniło nazwę. W sklepach już go nie znajdziesz


A przynajmniej nie pod taką nazwą, co odnotował Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Art. Rolno-Spożywczych w Opolu. "Czy zauważyliście, iż z półek sklepowych zniknęła nazwa 'masło orzechowe'?" – napisał na Facebooku.

Powód jest uregulowany unijnymi przepisami. "Nazwa 'masło' może być zastosowana tylko do przetworów mlecznych. Produkty wyłącznie roślinne nie mogą posługiwać się nazwą 'masło', choćby wówczas, gdy nazwa uzupełniona jest wyjaśnieniem lub opisem wskazującym na roślinne pochodzenie danego produktu" – tłumaczy Inspektorat.



Z tego powodu producenci tego popularnego produktu musieli zmienić nazwę. Na słoikach możemy zobaczyć czasem "pastę orzechową", ale ta niespecjalnie się przyjęła. Znaleziono dość proste rozwiązanie.

"Od reguły istnieje wyjątek. Produkty wskazane w załączniku I do decyzji Komisji 2010/791 pomimo swojego roślinnego pochodzenia mogą posługiwać się nazwami zarezerwowanymi dla produktów mlecznych. Jednym z takich wyjątków jest angielska nazwa... 'Peanut Butter'" – czytamy na profilu WIJHARS.

To właśnie pod tą tradycyjną nazwą najczęściej spotykamy masło orzechowe w sklepach. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. W Polsce rośnie popularność produktów z anglojęzycznymi nazwami, zwłaszcza wśród młodszych konsumentów. Angielskie terminy często kojarzą się z nowoczesnością i prestiżem, co może przyczynić się do jeszcze większej popularności uwielbianej pasty orzechowej.

Idź do oryginalnego materiału