Niepozorna roślina została wybrana przez naukowców z jednej z amerykańskich agencji na najzdrowsze warzywo na świecie. Rukiew wodna, bo to właśnie o niej mowa, pełna jest witamin, minerałów i antyoksydantów, dzięki którym wykazuje liczne adekwatności, w tym przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zalet ma jednak o wiele więcej, dlatego roślina ta zdecydowanie zasługuje na większą uwagę.
Rukiew wodna — co wiadomo na jej temat?
Rukiew woda, znana również jako rzeżucha wodna, to roślina wieloletnia należąca do rodziny kapustowanych. Występuje naturalnie w czystych i wolno płynących strumieniach i innych środowiskach wodnych w Europie, północnej Afryce oraz zachodniej Azji. W Polsce naturalnie występuje rzadko, a jeżeli już to w zachodniej części kraju.
Roślina nadaje się jednak do domowej uprawy. Pomimo tego wciąż pozostaje mało znana. Rukiew wodna charakteryzuje się delikatnymi, zimozielonymi liśćmi o błyszczącym połysku. W smaku natomiast przypominają one połączenie rukoli i chrzanu o lekko pikantnej nucie, dzięki czemu sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw.
Wszechstronne zastosowanie w kuchni to jednak nie największa zaleta rukwi wodnej, gdyż jej prawdziwym skarbem są adekwatności odżywcze. Poprzez bogaty skład i zawartość najważniejszych dla zdrowia człowieka składników odżywczych i witamin, roślina ta otrzymała tytuł “najzdrowszego warzywa na świecie".
W składzie rukwi wodnej można znaleźć między innymi liczne witaminy, takie jak witamina A, C, K i E, a także wiele minerałów, wśród których wymienia się wapń, żelazo, magnez i cynk. Nie można nie wspomnieć o przeciwutleniaczach i flawonoidach, które wykazują między innymi działanie detoksykujące.
Zobacz też: Robisz to z jagodami po przyniesieniu do domu? Nie dziw się, iż tak gwałtownie się psują
Właściwości rukwi wodnej. Wsparcie dla serca i układu trawiennego
Poprzez bogactwo składników odżywczych rukiew wodna doceniana była za swoje adekwatności prozdrowotne już w starożytności. Dzisiaj coraz więcej mówi się na temat zalet płynących z regularnego spożywania jej liści.
Jest zalecana między innymi jako profilaktyka względem wielu chorób, a także jako wsparcie dla układu immunologicznego. Dodatkowo poprzez swoje adekwatności oczyszcza organizm z toksyn oraz reguluje poziom cukru we krwi. Na tym jednak wciąż nie koniec.
Rukiew wodna działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz moczopędnie. Poprzez bogactwo witamin i minerałów wspiera natomiast zdrowie włosów, paznokci oraz skóry. Jest również nieocenionym wsparciem dla zdrowia serca oraz prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.
Może cię zainteresować: Ten owoc chroni serce jak plaster. W Polsce jest go na pęczki
Zastosowanie i uprawa rukwi wodnej. Miej ją zawsze pod ręką
Szereg adekwatności prozdrowotnych przemawia za włączeniem rukwi wodnej do codziennej diety, a można to zrobić na wiele sposobów. Najlepiej jeść ją świeżą i w takiej formie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i kanapek. Może stanowić również jeden ze składników sałatek. Co ciekawe, roślina ta może być smakowitym uzupełnieniem zup, a także głównym składnikiem pesto, zielonych koktajli oraz smoothie.
Pomimo licznych zalet, rukiew wodna wciąż jest mało znana i wykorzystywana w Polsce. Czas to zmienić, zwłaszcza iż z łatwością można uprawiać ją na parapecie i tym sposobem zawsze ją mieć pod ręką. Można ją uprawiać przez cały rok w doniczce z wilgotną ziemią lub w wodzie na wacie. Potrzebuje jasnego miejsca i stałej wilgoci, a pierwsze listki nadające się do wykorzystania pojawią się już po kilkunastu dniach.
Zobacz też:
Ten olej chroni serce i wątrobę. Już łyżka dziennie oczyści tętnice
Robisz to z jagodami po przyniesieniu do domu? Nie dziw się, iż tak gwałtownie się psują
Jeszcze dziś zrób to z oknami w mieszkaniu. Obniżysz temperaturę bez klimy