Lawenda to prawdziwa królowa ogrodów i balkonów. Aromatycznie pachnące kwiaty nie tylko pięknie wyglądają, ale też przyciągają pszczoły i motyle. Aby jednak cieszyć się jej urodą jak najdłużej, warto zadbać o odpowiednie warunki uprawy. Kluczem do sukcesu jest dobrze dobrane podłoże i delikatne dokarmianie - najlepiej naturalne. Co ciekawe, świetnym wsparciem dla tej rośliny może być składnik, który zwykle traktujemy jako odpad i bez zastanowienia wyrzucamy do kosza.
REKLAMA
Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie
Lawenda wąskolistna i lawenda francuska - ozdoba ogrodów i balkonów. Zachwyca zapachem
Lawenda (Lavandula) to wiecznie zielony krzew, który od lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników roślin ozdobnych. Zachwyca nie tylko pięknym zapachem i dekoracyjnymi kwiatami, ale też łatwością pielęgnacji i odpornością na suszę. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, dlatego najlepiej czuje się w miejscach nasłonecznionych, z lekką i zasadową glebą. Uprawiana w ogrodach, na rabatach czy w donicach, przyciąga zapylacze oraz wprowadza klimat prowansalskiej sielanki. Wśród wielu gatunków najczęściej spotyka się lawendę wąskolistną - idealną do ogrodu, dzięki długiemu okresowi kwitnienia. Tworzy zwarte krzewinki obsypane fioletowymi, pachnącymi kwiatami. Na balkonach i tarasach często sadzi się także lawendę francuską, która ma bardziej dekoracyjne kwiatostany z efektownymi przykoronkami. Choć mniej odporna na mróz, świetnie sprawdza się jako sezonowa ozdoba.
Lawenda hodowana w ogrodzie.Fot. istockphoto.com/ autor shaman1006
Nawóz do lawendy: skorupki jaj. Tania i skuteczna odżywka wapniowa
Najlepszym domowym nawozem do lawendy są skorupki jajek. Składają się w większości z węglanu wapnia, który łagodnie podnosi pH gleby i wspiera zdrowy wzrost rośliny. Wystarczy je wysuszyć, rozgnieść na proszek i raz w miesiącu posypać nimi podłoże wokół krzewów. Można też przygotować z nich nawóz płynny - trzeba zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce. Taki domowy eliksir zadziała nie tylko na lawendę, ale również inne rośliny preferujące zasadowe podłoże, jak sałata czy kosaćce. Do podlewania świetnie nada się także woda pozostała po gotowaniu jajek (pod warunkiem iż nie dodawaliśmy do niej soli).
Zobacz też: Petunie będą rosnąć w ekspresowym tempie. Zrób im "miksturę życia" za 5 zł
Choć skorupki jajek znakomicie wspomagają wzrost lawendy, nie rozwiążą wszystkich problemów z glebą. jeżeli twoja ziemia jest kwaśna i ciężka, warto najpierw ją poprawić - dodać piasku, kompostu lub odpowiednich preparatów wapniowych. Dopiero wtedy nawóz ze skorupek stanie się cennym wsparciem. A jeżeli masz ich nadmiar? Wrzuć je na kompost, tam również zrobią robotę.
Skorupki jajekFot. istockphoto.com/ autor Artit_Wongpradu
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.