Zupy cieszą się w kuchni polskiej olbrzymią popularnością. Przyrządza się je łatwo, do tego są pożywne, smaczne, a dowolność składników sprawia, iż możesz przygotować je wedle własnych upodobań. Niewątpliwym królem jest oczywiście rosół, choć pomidorowa, barszcze, ogórkowa i krupnik s niczym mu nie ustępują. A gdyby tak spróbować czegoś nowego? Wykorzystaj sezon i zbierz podstawowy składnik w ogrodzie. Zaskoczysz całą rodzinę.
REKLAMA
Zobacz wideo Debora z MasterChefa pokazała, jak zrobić chłodnik. Litewski i ogórkowy nie mają podjazdu
Jakie są najlepsze wiosenne potrawy? Przygotuj zieloną zupę
Maj to idealna pora na zbieranie młodych pokrzyw. Wiosną znajdziesz je na łąkach, w lasach, ogrodach, a choćby przed blokami na osiedlowych terenach zielonych. Choć niektórzy uważają, iż są chwastem, tak naprawdę to bogate źródło witamin, zwłaszcza K, A, C oraz B, i minerałów, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do diety. Wbrew pozorom nie nadają się jedynie do parzenia herbatki. Zrobisz z nich pyszną, wiosenną zupę. Czego będziesz potrzebować?
4 szklanki liści świeżej pokrzywy,
300 g średniej wielkości ziemniaków,
2 marchewki,
2 pietruszki,
seler,
por,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
natkę pietruszki,
przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek,
opcjonalnie: kilka łyżek śmietany do dekoracji.
PORADA! Do wywaru możesz również dodać nieco świeżego szczawiu. Wystarczy 250 g. Doda mu jeszcze więcej wiosennego smaku i aromatu.
Przełom kwietnia i maja to świetny czas na zbieranie liści pokrzyw Zdjęcie ilustracyjne / Pixabay.com
Jak się gotuje zupę z pokrzywy? Przepis jest dziecinnie prosty
Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, załóż gumowe rękawiczki. W przeciwnym wypadku pokrzywa może cię poparzyć, co niekoniecznie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Następnie dokładnie opłucz pokrzywę, obierz i pokrój na większe kawałki wszystkie warzywa.
Do garnka wrzuć masło, a gdy się rozpuści, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż.
Dorzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, marchew, pora, pietruszkę i seler. Całość zalej wodą (możesz też użyć bulionu). Dodaj majeranek, ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj wywar, aż ziemniaki zrobią się miękkie, następnie dodaj do niego pokrzywę i pozostałe przyprawy.
Gotuj kolejne 15-20 minut, aż całość będzie gotowa.
Zupę podawaj udekorowaną kleksem ze śmietany i posiekaną pietruszką. Sprawdzi się również ugotowane jajko i grzanki z masłem czosnkowym. Smacznego!
Która zupa jest twoją ulubioną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.