Zupy cieszą się w kuchni polskiej olbrzymią popularnością. Przyrządza się je łatwo, do tego są pożywne, smaczne, a dowolność składników sprawia, że możesz przygotować je wedle własnych upodobań. Niewątpliwym królem jest oczywiście rosół, choć pomidorowa, barszcze, ogórkowa i krupnik s niczym mu nie ustępują. A gdyby tak spróbować czegoś nowego? Wykorzystaj sezon i zbierz podstawowy składnik w ogrodzie. Zaskoczysz całą rodzinę.
Maj to idealna pora na zbieranie młodych pokrzyw. Wiosną znajdziesz je na łąkach, w lasach, ogrodach, a nawet przed blokami na osiedlowych terenach zielonych. Choć niektórzy uważają, że są chwastem, tak naprawdę to bogate źródło witamin, zwłaszcza K, A, C oraz B, i minerałów, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do diety. Wbrew pozorom nie nadają się jedynie do parzenia herbatki. Zrobisz z nich pyszną, wiosenną zupę. Czego będziesz potrzebować?
PORADA! Do wywaru możesz również dodać nieco świeżego szczawiu. Wystarczy 250 g. Doda mu jeszcze więcej wiosennego smaku i aromatu.
Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, załóż gumowe rękawiczki. W przeciwnym wypadku pokrzywa może cię poparzyć, co niekoniecznie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Następnie dokładnie opłucz pokrzywę, obierz i pokrój na większe kawałki wszystkie warzywa.
Która zupa jest twoją ulubioną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.