• Link został skopiowany

To najlepszy czas na zbiory. Zrobisz z nich pyszną zupę i nie chodzi o szczaw

Jakie są najsmaczniejsze zupy, które warto przygotować wiosną? Szczaw to niejedyna propozycja, która powinna zwrócić twoją uwagę. Oprócz tego podczas spaceru pozbieraj jeszcze jedną roślinę. Przyrządzisz z niej prawdziwe pyszności.
Jakie są najlepsze wiosenne potrawy?
Zupa z pokrzywy. Fot. istock / 24K-Production

Zupy cieszą się w kuchni polskiej olbrzymią popularnością. Przyrządza się je łatwo, do tego są pożywne, smaczne, a dowolność składników sprawia, że możesz przygotować je wedle własnych upodobań. Niewątpliwym królem jest oczywiście rosół, choć pomidorowa, barszcze, ogórkowa i krupnik s niczym mu nie ustępują. A gdyby tak spróbować czegoś nowego? Wykorzystaj sezon i zbierz podstawowy składnik w ogrodzie. Zaskoczysz całą rodzinę.

Zobacz wideo

Jakie są najlepsze wiosenne potrawy? Przygotuj zieloną zupę

Maj to idealna pora na zbieranie młodych pokrzyw. Wiosną znajdziesz je na łąkach, w lasach, ogrodach, a nawet przed blokami na osiedlowych terenach zielonych. Choć niektórzy uważają, że są chwastem, tak naprawdę to bogate źródło witamin, zwłaszcza K, A, C oraz B, i minerałów, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do diety. Wbrew pozorom nie nadają się jedynie do parzenia herbatki. Zrobisz z nich pyszną, wiosenną zupę. Czego będziesz potrzebować?

  • 4 szklanki liści świeżej pokrzywy,
  • 300 g średniej wielkości ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • por,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • natkę pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek,
  • opcjonalnie: kilka łyżek śmietany do dekoracji. 

PORADA! Do wywaru możesz również dodać nieco świeżego szczawiu. Wystarczy 250 g. Doda mu jeszcze więcej wiosennego smaku i aromatu. 

Przełom kwietnia i maja to świetny czas na zbieranie liści pokrzyw
Przełom kwietnia i maja to świetny czas na zbieranie liści pokrzyw Zdjęcie ilustracyjne / Pixabay.com

Jak się gotuje zupę z pokrzywy? Przepis jest dziecinnie prosty

Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, załóż gumowe rękawiczki. W przeciwnym wypadku pokrzywa może cię poparzyć, co niekoniecznie należy do najprzyjemniejszych doświadczeń. Następnie dokładnie opłucz pokrzywę, obierz i pokrój na większe kawałki wszystkie warzywa.

  1. Do garnka wrzuć masło, a gdy się rozpuści, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmaż.
  2. Dorzuć pozostałe warzywa: ziemniaki, marchew, pora, pietruszkę i seler. Całość zalej wodą (możesz też użyć bulionu). Dodaj majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. 
  3. Gotuj wywar, aż ziemniaki zrobią się miękkie, następnie dodaj do niego pokrzywę i pozostałe przyprawy.
  4. Gotuj kolejne 15-20 minut, aż całość będzie gotowa.
  5. Zupę podawaj udekorowaną kleksem ze śmietany i posiekaną pietruszką. Sprawdzi się również ugotowane jajko i grzanki z masłem czosnkowym. Smacznego!

Która zupa jest twoją ulubioną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: