Te odmiany dyni są najlepsze do uprawy w ogrodzie. Poradzą sobie choćby amatorzy

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Sezon na dynie rozpoczął się już we wrześniu i potrwa aż do pierwszych przymrozków. Może warto rozważyć ich uprawę w ogrodzie? Niektóre gatunki są proste w hodowli, a do tego odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne. Te owoce wykorzystasz w kuchni na wiele sposobów - od różnych zup, przez ciasta, aż po przetwory.

Nic nie cieszy tak bardzo, jak warzywa i owoce z własnego ogródka. jeżeli chcesz, żeby twoja działka wypełniła się pomarańczową feerią barw, to posadź dynie. Przedstawiamy trzy gatunki, które wyglądają spektakularnie, smakują jeszcze lepiej, a z ich uprawą poradzą sobie choćby początkujący ogrodnicy.

Dynia olbrzymia (Hokkaido) - ma słodki smak i kremową konsystencję

Hokkaido osiąga niewielkie rozmiary. Ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać przed obróbką termiczną. Jej intensywny, słodki smak sprawia, iż idealnie nadaje się do zup i zapiekanek.

Dynię olbrzymią sadzimy na słonecznym stanowisku. Wymaga przepuszczalnej, żyznej gleby. Uodparnia się na szkodniki i trudne warunki atmosferyczne. Owoce tej rośliny pojawiają się od września do października.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jesienne sadzenie rokitnika, jak go uprawiać? Ma więcej witaminy C, niż cytryna

Dynia zwyczajna (Muscat) - najbardziej aromatyczna o mięsistej konsystencji

Odmiana Muscat znana jest przez wielu jako dynia muszkatołowa. Ma wspaniały aromat, bogaty smak i mięsistą konsystencję. Jej owoce są duże, żebrowate o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Właśnie dlatego warto wykorzystać ją w zupach i daniach jednogarnkowych. Można ją także upiec.

Dynię zwyczajną uprawia się na ciepłym i słonecznym stanowisku o żyznym i przepuszczalnym podłożu. Do obfitego owocowania potrzebuje regularnego podlewania i nawożenia obornikiem albo kompostem. Zaczynamy zbierać jej owoce na początku października.

Dynia piżmowa (Butternut) - jej smak przypomina połączenie orzechów i miodu

Butternut, o charakterystycznym orzechowo-miodowym smaku można piec i gotować. Stanowi też wspaniały składnik deserów np. ciast. Cechuje ją podłużny kształt i cienka skórka.

Dynia piżmowa preferuje słoneczne stanowiska i glebę bogatą w składniki odżywcze. Musi mieć również dobry drenaż.

Ta roślina ma długi okres wegetacji, dlatego najlepiej wysiać ją wczesną wiosną. Możemy również korzystać z sadzonek. Jej owoce zbieramy od końca sierpnia do października, w zależności od pogody.

Zobacz też:

Obcinasz hortensje przed zimą? Ogrodnik zdradza, czy to ma sens

Te kwiaty postoją na grobach dłużej od chryzantem. Są prawie niezniszczalne

Twój grubosz gubi liście? Przywróć mu dawny wygląd odżywką z tego odpadu

Idź do oryginalnego materiału