Nic nie cieszy tak bardzo, jak warzywa i owoce z własnego ogródka. jeżeli chcesz, żeby twoja działka wypełniła się pomarańczową feerią barw, to posadź dynie. Przedstawiamy trzy gatunki, które wyglądają spektakularnie, smakują jeszcze lepiej, a z ich uprawą poradzą sobie choćby początkujący ogrodnicy.
Dynia olbrzymia (Hokkaido) - ma słodki smak i kremową konsystencję
Hokkaido osiąga niewielkie rozmiary. Ma cienką skórkę, której nie trzeba obierać przed obróbką termiczną. Jej intensywny, słodki smak sprawia, iż idealnie nadaje się do zup i zapiekanek.
Dynię olbrzymią sadzimy na słonecznym stanowisku. Wymaga przepuszczalnej, żyznej gleby. Uodparnia się na szkodniki i trudne warunki atmosferyczne. Owoce tej rośliny pojawiają się od września do października.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jesienne sadzenie rokitnika, jak go uprawiać? Ma więcej witaminy C, niż cytryna
Dynia zwyczajna (Muscat) - najbardziej aromatyczna o mięsistej konsystencji
Odmiana Muscat znana jest przez wielu jako dynia muszkatołowa. Ma wspaniały aromat, bogaty smak i mięsistą konsystencję. Jej owoce są duże, żebrowate o intensywnej, pomarańczowej barwie miąższu. Właśnie dlatego warto wykorzystać ją w zupach i daniach jednogarnkowych. Można ją także upiec.
Dynię zwyczajną uprawia się na ciepłym i słonecznym stanowisku o żyznym i przepuszczalnym podłożu. Do obfitego owocowania potrzebuje regularnego podlewania i nawożenia obornikiem albo kompostem. Zaczynamy zbierać jej owoce na początku października.
Dynia piżmowa (Butternut) - jej smak przypomina połączenie orzechów i miodu
Butternut, o charakterystycznym orzechowo-miodowym smaku można piec i gotować. Stanowi też wspaniały składnik deserów np. ciast. Cechuje ją podłużny kształt i cienka skórka.
Dynia piżmowa preferuje słoneczne stanowiska i glebę bogatą w składniki odżywcze. Musi mieć również dobry drenaż.
Ta roślina ma długi okres wegetacji, dlatego najlepiej wysiać ją wczesną wiosną. Możemy również korzystać z sadzonek. Jej owoce zbieramy od końca sierpnia do października, w zależności od pogody.
Zobacz też:
Obcinasz hortensje przed zimą? Ogrodnik zdradza, czy to ma sens
Te kwiaty postoją na grobach dłużej od chryzantem. Są prawie niezniszczalne
Twój grubosz gubi liście? Przywróć mu dawny wygląd odżywką z tego odpadu