Chryzantemy występują w różnych kolorach i formach, pięknie zdobią nie tylko groby, ale też wnętrza domów, wprowadzając do nich jesienny nastrój. Niestety bywa tak, iż cięte kwiaty gwałtownie więdną, jednak dzięki odpowiedniej pielęgnacji będą cieszyć oko jeszcze przez wiele dni. Znaczenie ma wybór roślin, przygotowanie wazonu oraz przechowywanie okazów. Warto również wzbogacić wodę o pewne dodatki.
Jakie chryzantemy kupować, aby zachowały na dłużej świeżość?
Długość życia ciętych chryzantem zależy od ich stanu w trakcie zakupu. Jakie zatem kwiaty należy kupować, aby przetrwały jak najdłużej?
Wybierajmy rośliny z nie do końca rozwiniętymi pąkami - muszą być lekko niedojrzałe. Dzięki temu będą rozwijać się w wolnym tempie.
Zwróćmy uwagę również na łodygi, które powinny być jędrne, zielone, nieuszkodzone. Zdrowe łodygi gwarantują roślinie zdolność do pobierania wody.
Z kolei płatki nie mogą mieć brązowych końcówek i przebarwień. Gdy widzimy te oznaki, to mamy do czynienia ze starzejącymi się chryzantemami.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Uprawa ogórków w domu: czy to możliwe? Na co zwracać uwagę?
Jak przygotować cięte chryzantemy? Czystość to podstawa
Kolejnym, ważnym etapem do zachowania świeżości ciętych chryzantem jest odpowiednie przygotowanie wazonu. Przed włożeniem kwiatów musimy dokładnie go umyć, dzięki czemu unikniemy rozwoju bakterii, przyspieszających więdnięcie.
Czysty musi być nie tylko wazon, ale też woda. Wlewamy chłodną, letnią wodę i wymieniamy ją co 2-3 dni. W ten sposób unikniemy gromadzenia bakterii i umożliwimy roślinom świeże pobieranie składników odżywczych.
Najlepsze stanowisko dla ciętych chryzantem
Cięte chryzantemy najlepiej czują się w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi od 15 do 20 stopni Celsjusza. Przede wszystkim unikajmy stawiania ich w pobliżu grzejników.
Nie stawiajmy ich również na parapecie w pełnym słońcu albo w pobliżu owoców tj. banany czy jabłka. Wydzielają one etylen, przyspieszający więdniecie kwiatów.
Jak dbać o cięte chryzantemy? Proste triki na przedłużenie ich żywotności
Żeby przedłużyć żywotność ciętych chryzantem, musimy przycinać końcówki łodyg o około 1 cm, pod kątem ostrym, co pozwala roślinom na świeże pobieranie wody.
Usuwajmy też zwiędłe kwiaty i liście. Regularne pozbywanie się więdnących części zapobiega rozwojowi bakterii i i grzybów.
Polecamy też dosypanie do wazonu szczypty cukru lub kwasku cytrynowego. Ten pierwszy produkt dostarcza roślinom energii, a drugi obniża pH wody, spowalniając rozwój drobnoustrojów.
Zobacz też:
Posadź tę roślinę już teraz. Jeszcze przed świętami będzie tonąć w kwiatach
Pamiętaj o tym w jesienno-zimowym okresie. Rośliny doniczkowe ci podziękują
Ostatni moment na ten zabieg. Surfinie odwdzięczą się morzem kwiatów