Rabarbary wracają do łask. Z roku na rok coraz więcej młodych osób decyduje się sadzić je w ogrodzie, bo mają ciekawy, lekko kwaskowaty smak. Pasują do słodkich i wytrawnych dań, można także przygotować z nich pyszne orzeźwiające kompoty i desery.
Jeśli ty również zdecydowałeś się na uprawę rabarbarów, musisz pamiętać o kilku zasadach opieki nad tymi roślinami. jeżeli zależy ci na najlepszym smaku warzyw, koniecznie przykrywaj je w ten sposób. Będą wyglądać dziwnie, ale efekty są tego warte.
Może cię zainteresować: Wrzuć to do ziemi pod sadzonki pomidorów. Będą rosły jak szalone
Dlaczego warto jeść rabarbar? Jest smaczny i zdrowszy, niż ci się wydaje
Rabarbar jest nie tylko smaczny. To także jedno z najzdrowszych wieloletnich warzyw w ogrodzie. Stanowi skarbnicę antyoksydantów (zwłaszcza antocyjanów i protocyjanów), które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, chroniąc go przed uszkodzeniem komórek.
To zmniejsza ryzyko wielu chorób przewlekłych. Rabarbar zawiera także m.in. witaminy: C, A, E czy K niezbędnej dla zdrowia kości, a także żelazo, magnez czy selen i jest dobrym źródłem błonnika.
Czytaj również: W kwietniu nakarm tym truskawki. Krzaczki ugną się pod słodkimi owocami
Jak uprawiać rabarbar i o niego dbać? Podstawowe zasady, bez których nie wyrośnie
Jeśli zdecydowałeś się na uprawę rabarbaru, musisz wybrać dla niego odpowiednie miejsce w ogrodzie. Pamiętaj, że ta roślina charakteryzuje się głębokim systemem korzeniowym. Posadź ją w w żyznej, przepuszczalnej glebie z dodatkiem kompostu, na głębokości około 5 cm (pąki powinny być zaraz pod powierzchnią ziemi).
Dla rabarbaru wybierz miejsce słoneczne i ciepłe. Może wyrosnąć także w lekkim cieniu, wówczas jednak licz się z późniejszymi zbiorami. I nie zapomnij o regularnym podlewaniu rośliny, szczególnie w upalne letnie dni.
Nie wiesz, co zrobić, żeby rabarbar dobrze rósł i był smaczny? Spróbuj przykryć go... doniczką
Jeśli chcesz, aby rabarbar dobrze wyrósł i był smaczny, spróbuj przykryć go doniczką. Ten przydatny trik pojawił się ostatnio na instagramowym profilu @fabrykarozsady.
Podobno zabieg ten profesjonalnie nazywa się bieleniem rabarbaru. Chodzi o to, aby poprzez zapewnienie cienia, odciąć warzywo od dostępu światła do ogonków liściowych.
Możesz to zrobić dzięki doniczki, skrzynki, kartonu lub wiadra. To sprawi, iż będą miały delikatniejszy, mniej kwaśny smak. Dodatkowo ich włókna również nie będą tak bardzo wyczuwalne.
Zobacz też:
Zamiokulkas nie chce rosnąć? Wypróbuj japońską metodę podlewania, a w mig zobaczysz nowe liście
Posadź zamiast hortensji. Sąsiedzi będą pytać, skąd ta cudowna roślina
To najlepszy nawóz do rododendronów. Zamienia się w kolorowe kule kwiatów