Sałata rzymska (Lactuca sativa longifolia) |
|
Wysokość | do 40 cm |
Kwitnienie | – |
Stanowisko | słoneczne, półcień |
Wilgotność gleby | stale wilgotna |
Ozdobność | – |
Pokrój | wzniesiony, zwarty |
Sałata rzymska (Lactuca sativa longifolia) to odmiana wyjątkowo ceniona w kulinariach, gdzie urzeka smakiem i obfitością zastosowań. Jej nietypowe, wydłużone główki rosną w górę przywodząc na myśl bardziej kapustę pekińską, niż klasyczną sałatę. Jej listki są kruche, zielone, mięsiste i posiadają mocno oznaczone i twardsze nerwy główne, które utrzymują roślinę w pionie. Smak sałaty rzymskiej jest delikatniejszy i słodszy niż u innych odmian sałat, przez co świetnie smakuje ona na surowo.
Jej atutem jest również wartość odżywcza. Listki bogate są przede wszystkim w witaminę C, której oferuje ona najwięcej w porównaniu do innych gatunków sałat. Zawiera ona także witaminę A, B, PP, jak i sole mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor. Jest idealnym wyborem w okresie wiosennym, kiedy to uzupełnia nasza dietę w ten obfity pakiet odżywczy.
Sałata rzymska – uprawa
Sałatę rzymską na zbiór wiosenny uprawiamy najczęściej z rozsady. Można przygotować ją już na przełomie stycznia i lutego. Nasiona należy wówczas wysiać do skrzynek wypełnionych połączeniem ziemi i piasku, a następnie przenieść w ciepłe miejsce, najlepiej 16-20 °C i średnio intensywnym oświetleniu. Po wschodach, należy przenieść je do bardziej doświetlonego miejsca, które oferuje jednocześnie nieco niższą temperaturę 14-15 °C w ciągu dnia i ok. 5-8 °C w nocy. Gdy siewki uzyskają po 2-4 listki, można je przepikować do doniczek. Z nadejściem marca, rośliny można wysadzić pod osłony foliowe, a w kwietniu do gruntu (gdzie warto okrywać je przed przymrozkami). Najlepszym podłożem pod sałatę rzymską jest gleba lekka, przepuszczalna i obfita w składniki pokarmowe.
W przypadku zbiorów późniejszych, sałatę rzymską można z powodzeniem wysiewać bezpośrednio do gruntu w kwietniu. Rośliny te z powodzeniem przetrwają kilka dni gdy temperatury oscylują wokół 0 °C – przy dłuższych chłodach, mogą one jednak przedwcześnie wypuszczać pędy kwiatostanowe. Po wzejściu sadzonek, można je przerwać, aby rośliny nie rosły zbyt gęsto – wymagają ok. 20-25 x 30-30 cm rozstawu w zależności od odmiany.
Odmiany sałaty rzymskiej
Sałata rzymska oferuje kilka ciekawych odmian, wśród których wymienić możemy mniejsze do ok. 20 cm długości – ‘Xanadau’, ‘Almudena’ czy czerwona ‘Pander’, nieco większe osiągające do 30 cm ‘Amadeus’ czy ‘Saturnas’ lub najdłuższe, osiągające 40 cm ‘Riva’, ‘Chiguina’, ‘Tiara’ bądź ‘Barracuda’.