Rozsmakuj się na Dolnym Śląsku. Rusza letni sezon turystyki kulinarnej i kulturowej w regionie!

23 godzin temu
Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego stał się dziś miejscem spotkania nauki, historii, tradycji oraz smaków. Podczas konferencji „Odbudowa szlaków kulturowych na Dolnym Śląsku” zainaugurowano sezon letni turystyki kulinarno-kulturowej w regionie. To tutaj miała miejsce premiera książki „Winogrady i winne wzgórza. Uprawa i produkcja wina na średniowiecznym Śląsku” autorstwa prof. Dagmary Adamskiej – jednej z czołowych polskich mediewistek. Wydarzenie skupiło przedstawicieli świata nauki, samorządu oraz lokalnych producentów, którzy wspólnie podkreślali znaczenie odradzającej się tradycji Dolnego Śląska. Dzięki takim inicjatywom jak publikacja książki czy rozwój stowarzyszeń, region coraz silniej zaznacza swoją pozycję jako destynacja turystyczna idealna dla miłośników historii, natury, ale także lokalnych i naturalnych smaków.

- Dolny Śląsk ma wszystkie atuty, by być liderem w turystyce kulturowej i kulinarnej: bogatą historię, piękne krajobrazy, interesujące atrakcje i znakomitych producentów lokalnych. Cieszę się, iż wspólnie potrafimy połączyć dziedzictwo regionu z nowoczesnym podejściem do promocji. Zapraszamy turystów do odkrywania winnic, gospodarstw, szlaków i lokalnych smaków – szczególnie teraz, gdy sezon letni dopiero się zaczyna – mówi Natalia Gołąb, członkini zarządu województwa dolnośląskiego.

Głównym punktem programu była prezentacja książki prof. Dagmary
Idź do oryginalnego materiału