Rozpoczęto zbiory kukurydzy

6 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Canva


Kukurydzę na zielonkę i na ziarno uprawiają rolnicy we wszystkich powiatach województwa świętokrzyskiego. Rozpoczęto już zbiór roślin przeznaczonych na zielony pokarm dla zwierząt. Na polach dojrzewają kolby kukurydzy uprawianej na ziarno.

Uprawa kukurydzy z roku na rok ma coraz więcej zwolenników. Rolnicy coraz chętniej sięgają po ziarna kukurydzy do siewu i przeznaczają na jej uprawę coraz większe połacie gruntów.

Eksperci z małopolskiej Hodowli Roślin podczas targów rolniczych Agrotech zwracali uwagę na ważne aspekty jej uprawy i mówili co decyduje o powodzeniu kukurydzy na polach.

Jak mówią specjaliści, przede wszystkim istotny jest kierunek użytkowania. jeżeli celem jest produkcja ziarna należy szukać odmian z wysokim stosunkiem masy ziarna do reszty rośliny oraz szybkim wysychaniem ziarna. Ważne są również duże kolby i ich jednolite rozmieszczenie, co ułatwia zbiór.

Dla kiszonki istotne są odmiany o wysokiej strawności i dużej zawartości energii w masie rośliny, z odpowiednią ilością suchej masy w momencie kiszenia. Jest wiele odmian uniwersalnych, które sprawdzą się w obu kierunkach.

Gdzie zbierają kukurydzę w Świętokrzyskiem? Jak informuje Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, kukurydzę na kiszonkę zebrano jak dotąd w powiecie jędrzejowskim. Powierzchnia zbioru tej rośliny w powiecie wyniosła 1863 hektary, a szacunkowy plon 700 dt z ha.

W pozostałych powiatach realizowane są dopiero przygotowania do zbioru.


Idź do oryginalnego materiału