Robisz to z grzybami przed suszeniem? Nie dziw się, iż pleśnieją

top.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Po zbieraniu grzybów przychodzi wielki moment na decyzję, co z nimi zrobić. jeżeli nie uda nam się wykorzystać ich na świeżo w całości, to pozostaje nam suszenie. Niestety, wiele osób przed rozpoczęciem suszenia popełnia ten ogromny błąd. To on powoduje, iż grzyby pleśnieją, a godziny zbierania idą na marne.

Czyszczenie grzybów to zabieg najważniejszy po zbiorach. Część osób zaczyna oczyszczanie już w lesie. Przed wsadzeniem do koszyka m.in. ściągane są resztki ściółki, która osadziła się na okazach. Natomiast to tylko niewielka część tego, co później powinno się przeprowadzić. Prawidłowe wykonanie czyszczenia to klucz do sukcesu.

Czy trzeba myć grzyby? Kiedy to robić?

Grzyby należy czyścić od razu po powrocie do domu. Nie powinny one leżeć w koszu dłużej niż dobę od zebrania. Po tym czasie istnieje większe ryzyko, iż rozwiną się na nich patogeny, a grzyby zepsują się. Czas na zrobienie tego jest istotny również ze względu na to, iż przy zabiegu od razu dokonujemy selekcji, które grzyby zostawić, a które są nadgryzione przez zwierzęta, robaczywe czy posiadają ślady pleśni i powinny zostać wyrzucone.

Czytaj także: Wrzuć do słoika z suszonymi grzybami. Postoją 2 razy dłużej

Grzybów natomiast nie trzeba myć. Bardziej sprawdzi się delikatne oczyszczanie, opłukanie ich pod bieżącą wodą i osuszenie ręcznikiem papierowym. W przypadku grzybów z blaszkami jak np. opieńki jadalne, czubajka kania, należy je zanurzyć w wodzie z dodatkiem soli. W ten sposób pozbędziemy się wszystkich zabrudzeń zebranych między blaszkami.

Ten błąd przy czyszczeniu rujnuje suszenie grzybów

To, jak będziemy czyścić grzyby, będzie mieć kluczowe znaczenie przy suszeniu ich. jeżeli zdecydujemy się na intensywne i długie płukanie ich pod kranem, to kapelusze nasiąkną wodą. W efekcie osuszenie ich będzie utrudnione.

Rozpoczęcie suszenia grzybów, które są przemoczone, doprowadzi do tego, że kapelusze zaczną pleśnieć. Wówczas godziny poświęcone na zbiory i czyszczenie idą na marne. Aby tego uniknąć, grzyby przecieramy wilgotną szmatką, a większe zabrudzenia usuwamy nożykiem.

Sprawa ma się niego inaczej przy czyszczeniu maślaków. Ten gatunek grzyba trzeba dodatkowo pozbawić śliskiej skóry. Skórka na kapeluszu może zaburzać proces suszenia, a zjedzona po ugotowaniu, jest ciężko strawna i może wywołać dolegliwości żołądkowe.

Ta zasada nie dotyczy również grzybów z blaszkami. One, w przeciwieństwie do kapeluszy z gąbką, nie chłoną tak mocno wody. W ich przypadku choćby powinniśmy je namoczyć, aby wypłukać cały brud.

Zobacz też:

​"Nie jedz nic po 18". Każdy z nas to słyszał. Prawda czy mit?

Możesz hodować borowiki na parapecie. Dzięki drożdżom urosną większe niż w lesie

To niepozorne warzywo jest skarbnicą witamin. Polacy jedzą stanowczo zbyt rzadko

Idź do oryginalnego materiału