Przepis na Smaczki

morskiepsy.pl 2 tygodni temu
Z okazji Nowego Roku, postanowiłem odświeżyć i ponownie podzielić się przepisem na firmowe smaczki. Niestety w tej chwili nie mam już czasu i możliwości, aby piec dodatkowe porcje dla klientów; być może w przyszłości, kiedy będę mógł delegować zadania pracownikom.
Tymczasem zapraszam do pieczenia, ale ostrzegam – w domu będzie pachnieć;)
Paszteciki wątróbkowe z bazylią i oregano.
525 g zmielonej wątróbki z indyka
200 g mąki ryżowej
100g smalcu gęsiego
2 jajka
łyżka bazylii i łyżka oregano
Przepis jest bardzo prosty.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Osobno mokre – zmielona wątroba + roztopiony smalec + jajka. Osobno suche – mąka + przyprawy. Następnie wszystko razem, do uzyskania jednolitej masy.
Masę wylewamy na blachę, do 1.5 cm wysokości i wkładamy, na 25 minut, do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Następnie obracamy „na plecy” i pieczemy kolejne 25 minut.
Uwaga: Smaczki uwalniają silny aromat!
Następnie wyjmujemy, pozwalamy ochłonąć i kroimy na kawałki żądanej wielkości.
Gotowe!
Paszteciki należy przechowywać w lodówce i użyć w przeciągu 10 dni od upieczenia.
Idź do oryginalnego materiału