Siemię lniane poprzez swój bogaty skład wspiera działanie organizmu na wielu płaszczyznach. Zawiera w sobie wiele cennych składników, wśród których najczęściej wymienia się błonnik, kwasy tłuszczowe omega-3, lignany, a także liczne witaminy i minerały.
Poprzez mnogie związki bioaktywne regularne sięganie po siemię lniane może między innymi pomóc w obniżeniu “złego cholesterolu", redukcji stanów zapalnych jelit, przyspieszeniu przemiany materii, a także w poradzeniu sobie z zaparciami i wzdęciami.
Ponadto siemię lniane działa przeciwzapalnie, wspiera pracę serca i układu nerwowego, a także wpływa na lepszy stan skóry, włosów i paznokci. Jak widać, zalet siemienia lnianego jest cała masa. Chcąc jednak, aby zawarte w nim składniki były w pełni dostępne dla organizmu, koniecznie należy zadbać o prawidłowe przygotowanie i picie nasion lnu.
W jakiej postaci najlepiej pić siemię lniane? O tym koniecznie pamiętaj
Dużo mówi się o piciu siemienia lnianego zarówno w postać całych nasion, jak i zmielonych. W przypadku drugiej opcji, chcąc ułatwić sobie zadanie, często kupujemy gotowe mielone siemię lniane. Łatwo można je znaleźć w aptece czy też sklepach ze zdrową żywnością.
Niestety związki bioaktywne obecne w siemieniu lnianym gwałtownie ulegają utlenieniu i tym samym tracą swoje cenne adekwatności. Kupno już zmielonego siemienia wiąże się z tym, iż jest ono zdecydowane uboższe w cenne dla zdrowia związki. Długie przechowywanie powoduje między innymi utratę takich składników jak lignany.
Najlepszym rozwiązaniem jest więc całkowite zrezygnowanie z kupna zmielonego siemienia lnianego na rzecz inwestycji w całe nasiona. Te wystarczy bezpośrednio przed spożyciem zmielić dzięki młynka do kawy bądź blendera. Dzięki temu można zyskać pewność, że siemię lniane dostarczy organizmowi wszystko to, co posiada w sobie najlepsze.
Może cię zainteresować: Taka kawa jest o wiele zdrowsza od espresso czy cappuccino. Sekret tkwi w ziarnach
Jak prawidłowo pić siemię lniane? Ten powszechny błąd pozbawia go cennych adekwatności
Siemię lniane najchętniej włączane jest do codziennej diety w postaci naparu. W wielu przypadkach preferowany jest napar ze zmielonych ziaren ze względu na łatwiejszą przyswajalność. Świeżo zmielone siemię lniane to jednak niejedyna istotna kwestia.
Niestety wielu Polaków popełnia powszechny błąd, w wyniku którego choćby i dopiero co zmielone siemię traci większość swoich cennych adekwatności. Często popełnianym błędem jest bowiem zalewanie siemienia lnianego wrzątkiem, który powoduje utratę wielu składników odżywczych, w tym kwasów omega-3 oraz witamin. Zbyt wysoka temperatura wpływa również negatywnie na strukturę lignanów, co obniża ich pozytywne działanie.
Chcąc w pełni cieszyć się dobrodziejstwem siemienia lnianego, trzeba więc wiedzieć, jak poprawnie je przygotowywać. W tym celu wsyp do naczynia 5-10 g świeżo zmielonych ziaren i zalej je ciepłą, ale nie wrzącą wodą (ok. 70-80 st. C). Następnie przed wypiciem odczekaj 10-15 minut, aż konsystencja będzie przypominać kisiel.
Przeczytaj też: Pij rano z ciepłą wodą, a poprawisz odporność i zrzucisz wagę. Nie chodzi o cytrynę
Zobacz też:
Masz takie lampki w ogrodzie? Sprawdź, co zrobić z nimi przed zimą
Zapomnij o szorowaniu toalety. W ten sposób gwałtownie pozbędziesz się zacieków
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Znajdziesz je w każdym supermarkecie