Wiele mówi się o tym, jak ważne jest dodawanie do codziennej diety awokado. Wykorzystując ten owoc, można stworzyć wiele smacznych dań. I o tyle, o ile możemy zajadać się zieloną masą, tak pestka czy skórka nie powinny lądować na naszym talerzu. Niemniej jednak zawarte w nich składniki odżywcze można wykorzystać w zupełnie inny sposób. Roślinki z całą pewnością ucieszą się z takiego doładowania. Przeprowadzenie tej zielonej kuracji jest banalnie proste.
REKLAMA
Zobacz wideo Czy rośliny lubią earl greya? Rosną po nim, jak na drożdżach!
Jakie adekwatności ma awokado? Okazuje się, iż jest ich więcej, niż nam się wydaje
Sposobów na odżywienie roślin jest naprawdę wiele. W sieci aż roi się od przepisów na domowe nawozy. Jednak w tym arsenale porad wciąż mało mówi się o zbawiennym działaniu skórki z awokado, którą można wykorzystać w banalnie prosty sposób. Tak naprawdę wystarczy pokroić łupinkę i wrzucić np. pod storczyka, fikusa, anturium lub skrzydłokwiat, a następnie wymieszać z ziemią. Zawarte w produkcie składniki - azot, magnez, potas i fosfor - mają zbawienny wpływ na rozwój roślin. Na tym nie kończą się możliwości tego niepozornego owocu.
Zobacz też: Co zrobić, gdy awokado jest twarde? Wystarczy zastosować ten prosty trik. Zmięknie w mgnieniu oka
Inną, równie przydatną adekwatnością łupinek awokado jest ich wolny rozkład, który można wykorzystać przy tworzeniu kompostu. Zielone łupinki swoją obecnością w roztworze wspomagają przebieg procesu tworzenia się próchnicy. Ważne jest, żeby przed dorzuceniem skórki do odżywczej mieszanki, dokładnie ją posiekać. Na uwagę w kwiatowym imperium zasługuje również pestka. Przy niej trzeba jednak nieco bardziej się napracować.
Pestka z awokado. Wysusz, rozkrój i zalej. Rośliny odżyją w mgnieniu oka
Okrągła pestka zlokalizowana w samym środku owocu, podobnie jak skórka awokado jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Chcąc stworzyć nawóz na bazie tego produktu, trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Na samym początku należy umyć i osuszyć pestkę, a następnie odłożyć ją na nasłoneczniony parapet na 5 dni. Kiedy witaminowy odpad wyschnie, przechodzimy do rozdrobnienia go na mniejsze części. Sposobów jest kilka - krojenie, ścieranie na tarce lub miksowanie w blenderze. Im kawałeczki będą drobniejsze, tym lepiej. Otrzymany produkt należy zmieszać w proporcjach 1:10 z wodą i odstawić na 24 godziny do suchego, zacienionego miejsca. Po upływie wskazanego czasu przecedzamy roztwór i wylewamy go pod ulubione kwiaty, aby wspomóc ich rozwój. Płynny nawóz można stosować raz w miesiącu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google