Nie czekaj do wiosny. Te warzywa możesz posadzić w listopadzie. Plony otrzymasz szybciej niż zwykle

5 dni temu
Zimowy "sen" wcale nie dotyczy wszystkich upraw ogrodowych. Kiedy śnieg przykrywa pola, pod ziemią kiełkują warzywa, które zachwycają jakościowym plonem już na początku wiosny. Wszystko, co musisz zrobić to chwycić za motykę w listopadzie i włożyć nasiona do gruntu. Resztę natura zrobi za ciebie.
Zima to czas, kiedy odpoczywamy od ogrodowych działań. Zanim jednak będziemy mogli w pełni odetchnąć, najpierw musimy wykonać ostatnie jesienne zabiegi, do których należy m.in. zabezpieczanie roślin przed mrozami oraz wysadzanie ozimych gatunków do gruntu. Zobacz, jakie uprawy już teraz możesz umieścić na grządkach, aby cieszyć się ich plonami wcześniej niż zwykle.


REKLAMA


Zobacz wideo 3 niezawodne sposoby na uciążliwe komary


Co się sieje na zimę na polu? Sięgnij po siewki tych ozimych gatunków, zanim będzie za późno
Zimą, kiedy ogrodnicy odpoczywają, niektóre gatunki roślin zbierają siły, aby na wiosnę zachwycić nas bogatymi plonami. Nie jest tajemnicą, iż do ciepłej jesiennej gleby wysadza się np. tulipany, narcyzy czy krokusy, aby pięknie mogły zdobić rabatę po ustąpieniu mrozów. Na kwiatach nie kończą się jednak nasze uprawowe możliwości. Do gruntu w tym czasie mogą również trafić ozime warzywa. Najpopularniejszymi przedstawicielami tego typu odmian są:


marchew,
pietruszka,
cebula,
czosnek.


Zobacz też: Różowa mgiełka o żelaznej naturze. Poznaj krzew, który zachwyca wyglądem i wytrzyma prawie wszystko
Oprócz tych czterech rodzajów warzyw na twoich grządkach wiosną mogą wyrosnąć również inne gatunki. Wystarczy tylko odpowiednio je zasadzić.


Jakie warzywa można sadzić w listopadzie? Na cebuli i marchewce nie kończą się twoje możliwości
W listopadzie, a niekiedy choćby i w grudniu (jeżeli pogoda na to pozwala), w gruncie oprócz marchwi, pietruszki, cebuli i czosnku można zasadzić także rzodkiew, jarmuż, szpinak, roszponkę, koper oraz pasternak. Zanim jednak zdecydujesz się na włożenie siewek do ziemi, pamiętaj, aby odpowiednio ją przygotować. Gleba powinna być lekka, dobrze przekopana i nasłoneczniona. Dołki, do których wsadzisz nasiona, muszą być głębokie na minimum 2,5 cm. W ten sposób unikniesz wcześniejszego kiełkowania plonów, które mogłyby zmarnieć w kontakcie z przemrożoną powierzchnią gruntu. Istotne jest również zachowanie odpowiednich odległości pomiędzy uprawami.


Marchew i pietruszkę sadź w rzędach ok. 25 cm.
Koper, szpinak, jarmuż, roszponkę, rzodkiew umieszczaj w rzędach ok. 20 cm.
Cebula i pasternak potrzebują rozstawu rzędów ok. 30 cm.


Pamiętaj, aby zawsze do przeprowadzania działań ogrodniczych używać zdezynfekowanych narzędzi. Co więcej, zabieg taki jak wysiew warzyw należy przeprowadzać w suchy, słoneczny dzień. o ile mieszkasz w chłodniejszym rejonie Polski, nie zwlekaj zbyt długo z przeprowadzeniem tej czynności. Przemarznięta gleba może mieć zły wpływ na rozwój sadzonek. Po przykryciu nasion ziemią nie podlewaj ich. Naturalna wilgoć w zupełności wystarczy, aby prawidłowo wytworzyły plony, którymi będziesz mógł cieszyć się choćby o 3-4 tygodnie wcześniej niż zwykle.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału