Nawozy siarczanowo-magnezowe – poznaj ich rolę w nowoczesnym rolnictwie

6 godzin temu

Spis treści: Ekspert radzi, Funkcje nawozów siarczanowo-magnezowych, Poprawa jakości plonów, Poprawa struktury gleby, Korzyści ze stosowania nawozów siarczanowo-magnezowych w nowoczesnym rolnictwie.

Nawozy siarczanowo-magnezowe to gwałtownie zyskujące na popularności produkty nawozowe, które pozwalają uzupełnić niedobory dwóch kluczowych składników odżywczych w ramach jednej aplikacji. Mowa oczywiście o siarce (S) i magnezie (Mg). Pierwiastki te są niezbędne dla zapewnienia prawidłowego wzrostu roślin uprawnych, tym samym mając bezpośredni wpływ na plonowanie. Rolę nawozów siarczanowo-magnezowych we współczesnym rolnictwie szerzej omawiamy w naszym artykule.

Uwaga:

Nawozy są niezbędnym elementem produkcji rolnej. Dotyczy to w szczególności nawozów mineralnych (sztucznych), które pozwalają bardzo gwałtownie uzupełnić niedobory makro- i mikroelementów w glebie i tym samym zaspokoić potrzeby żywieniowe roślin.” Źródło: https://mindly.pl/rolnictwo,ac305/najwazniejsze-rodzaje-nawozow-rolniczych-i-ich-funkcje,18366

Funkcje nawozów siarczanowo-magnezowych

Jednym z dwóch podstawowych składników tych nawozów jest magnez, będący centralnym pierwiastkiem w cząsteczce chlorofilu, niezbędnym do zachodzenia procesu fotosyntezy. adekwatny poziom magnezu zapewnia zdrowy wzrost oraz intensywny zielony kolor liści, co jest najważniejsze z punktu widzenia efektywnej produkcji biomasy.

Porada eksperta:

Niedobór magnezu ujawnia się chlorozą, czyli żółknięciem liści, co negatywnie wpływa na fotosyntezę i ostatecznie ogranicza plonowanie roślin.

Siarka, drugi bazowy składnik nawozu siarczanowo-magnezowego, jest niezbędna do syntezy aminokwasów, takich jak cysteina i metionina, które są podstawowymi budulcami białek roślinnych. Można zatem napisać, iż adekwatny poziom siarki w glebie wpływa na wzrost roślin i ich odporność na stresy biotyczne oraz abiotyczne.

Porada eksperta:

Siarka zwiększa również dostępność azotu dla roślin uprawnych, dlatego stanowi częsty dodatek do nawozów azotowych czy wieloskładnikowych.

Poprawa jakości plonów

Stosowanie nawozów siarczanowo-magnezowych może mieć pozytywny wpływ na smak, zapach i jakość produktów rolnych. Nawozy te szczególnie dobrze sprawdzają się w uprawach roślin oleistych, takich jak rzepak, gdzie siarka przyczynia się do wyższej zawartości oleju i jego lepszej jakości. Z kolei w przypadku roślin takich jak kapusta, cebula czy czosnek, siarka ma najważniejsze znaczenie dla wartości odżywczych produktów.

Specjalista podpowiada:

ESTA Kieserit (R) to nie tylko magnez w formie siarczanu magnezu (MgSO4), ale także inne cenne składniki odżywcze. Wspomnijmy tutaj przede wszystkim o siarce, która wspiera syntezę białek i poprawia smak oraz jakość plonów. Tym samym możemy mówić o nawozie, który stanowi cenny element kompleksowego odżywiania roślin.” Źródło: https://polfert.com.pl/nawozy/inne-nawozy/esta-kieserit

Poprawa struktury gleby

Nawozy siarczanowo-magnezowe mogą wspomagać poprawę struktury gleby, za co w głównej mierze odpowiada magnez. Pierwiastek ten ma zdolność poprawy wymiany kationów, co może pomóc w poprawie retencji wody i w zwiększeniu dostępności innych składników odżywczych.

Ekspert informuje:

Nawozy siarczanowe przyczyniają się do zwiększonej produkcji białek w roślinach, co wynika z faktu, iż siarka bierze udział w produkcji aminokwasów metioniny i cysteiny. Dzięki obecności siarki zwiększa się efektywność nawożenia azotem, co z kolei ma bezpośrednie przełożenie na szybszy wzrost i lepsze plonowanie roślin.” Źródło: https://nawozowyraj.pl/nawozy,ac99/zastosowanie-nawozow-siarczanowych,16351

Korzyści ze stosowania nawozów siarczanowo-magnezowych w nowoczesnym rolnictwie

Główną zaletą tych nawozów jest ich uniwersalność i wszechstronność działania. Pozwalają one na szybkie uzupełnienie potencjalnych niedoborów dwóch kluczowych makroelementów, bezpośrednio wpływających zarówno na wielkość, jak i przede wszystkim jakość plonów. Nawozy te można stosować przedsiewnie i pogłównie, również dolistnie (siarczan magnezu jest dobrze rozpuszczalny w wodzie).

Składniki zawarte w nawozach siarczanowo-magnezowych są dostępne dla roślin przez długi czas, co wspiera wzrost i rozwój upraw w całym okresie wegetacyjnym.

Ważną zaletą stosowania nawozów siarczanowo-magnezowych jest fakt, iż poprawiają one dostępność azotu dla roślin i wykorzystanie pozostałych składników odżywczych, co pozwala ograniczyć problem nadmiernego nawożenia azotem, z korzyścią dla portfela rolnika, a przede wszystkim dla środowiska.

Warto również dodać, iż nawozy siarczanowo-magnezowe nie zakwaszają gleby, co jest istotne w przypadku gleb o niskim pH.

Idź do oryginalnego materiału