Śledzie to jeden z podstawowych składników licznych dań, które przygotowywane są na święta w polskich domach. Można z nich zrobić smakowitą zupę śledziową, a także przystawkę oraz wiele innych dań. W tym roku warto postawić na niezwykle smaczne połączenie śledzi z grzybami marynowanymi, które chowa się pod nazwą “śledzie proboszcza". Łatwość przygotowania oraz zachwycający smak sprawiają, iż to danie zdecydowanie warto wprowadzić do świątecznego menu.
Śledzie proboszcza — kultowe danie w sam raz na święta
Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez śledzi. Warto jednak w tym roku postawić na ich nieco bardziej wyrazistą wersję. Taką z pewnością są śledzie proboszcza, czyli kultowe danie, które łączy rybę z marynowanymi grzybami, cebulką oraz pietruszką.
Taka wersja śledzi jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, przez co można ją przyrządzić w wolnej chwili, najlepiej z wyprzedzeniem. Odpowiednio wcześniej przygotowane i przechowywane w lodówce, zdążą się “przegryźć smakiem", przez co będą jeszcze bardziej wyraziste i aromatyczne.
Jedno jest jednak pewne. Śledzie proboszcza zachwycą każdego smakiem, dlatego warto, aby znalazły się na wigilijnym stole. To klasyczne danie wpisujące się w smaki polskiej kuchni, które z pewnością umili czas przy świątecznym stole.
Zobacz także: Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, iż będą twarde i gorzkie
Jak zrobić śledzie proboszcza? Sekret tkwi w marynowanych grzybach
Śledzie proboszcza to proste danie, do którego potrzebnych jest tylko kilka składników. Komponują się one jednak w tak znakomity sposób, iż dzięki temu powstaje wyrazista potrawa w sam raz na świąteczny stół. Wobec tego do przygotowania śledzi proboszcza będziesz potrzebować następujących składników:
- 5 płatów śledziowych a'la matias
- Słoiczek grzybów marynowanych (330 ml)
- 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
- Natka pietruszki
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- Pieprz i sól do smaku
- Opcjonalnie: 5 łyżek octu
Sposób przygotowania:
Przygotowania zacznij od wymoczenia śledzi w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę co godzinę. Następnie odsącz filety i pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. Pokrój również grzyby w kostkę i cebulę w piórka, natomiast natkę pietruszki drobno posiekaj.
W misce wymieszaj olej z octem (lub pomiń ten krok), a następnie dodaj do mieszanki grzybki i pozostałe składniki. Na koniec dodaj śledzie i całość wymieszaj. Najlepiej odstaw potrawę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby smaki się “przegryzły". Smacznego!
Sprawdź też: Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę
Zobacz też:
Na święta zrób te kotlety wigilijne. Biją na głowę gołąbki i krokiety
Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki
Te rogaliki zrobisz z obiadowych resztek. Trudno uwierzyć, iż są takie smaczne